Bericht van Thea Hilhorst: ‘Het succes van het Erasmusprogramma’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Met vandaag Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit.

De Europese Unie is een mooi ideaal, maar het politieke project blijft maar struikelen. Denk aan Brexit, economische crisis en het onvermogen om een goed asielrecht voor vluchtelingen vorm te geven. Je zou bijna vergeten dat de Europese Unie aan de onderkant wel gesmeed wordt. Bijvoorbeeld door Erasmus, het uitwisselingsproject waarmee studenten een aantal maanden elders in Europa kunnen studeren. De vakken die ze volgen tellen mee voor hun eigen studie.

Om dit mogelijk te maken, hebben alle universiteiten in Europa hun systeem voor het beoordelen van vakken gelijk geschakeld. Vorig jaar ging het om 750.000 studenten. Onderzoek wijst uit dat Erasmusgangers beter scoren op de arbeidsmarkt. Dit effect is het grootst voor studenten uit Oost-Europa. Het programma zorgt vooral voor vriendschappen. Sinds enkele jaren kunnen ook MBO studenten meedoen aan Erasmus.

Mijn neefje is zo ook naar Spanje gegaan. Dat hij niet veel Engels op school heeft gehad staat vriendschap niet in de weg. Terwijl de politiek zijn hoofd breekt over de EU, krijgt de Unie van onderop steeds meer body. Mijn neefje heeft inmiddels een sliert vrienden en logeeradressen in heel Europa. Het Europese project kwakkelt, maar de eenwording gaat wel door.

Bericht achterlaten