Bericht van Thea Hilhorst: ‘Niemand wil verhuizen’

Zelfs als het echt niet meer gaat, willen mensen in hun vertrouwde omgeving blijven, zegt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw. 

“We horen tegenwoordig veel over klimaatvluchtelingen. Studies voorspellen dat de komende decennia miljoenen mensen op drift raken, omdat hun omgeving onleefbaar wordt door klimaatverandering. We moeten ons dus opmaken voor een wereld waar migratie als gevolg van klimaat gebruikelijk wordt.

Misschien krijg je hier meer begrip voor, als je je realiseert dat mensen vaak tot het uiterste proberen om zich staande te houden in hun eigen omgeving. Deze mensen blijven het liefst waar ze bekend zijn, waar ze deel uitmaken van een gemeenschap en waar hun voorouders zijn begraven.

Recent onderzoek in het tijdschrift Nature laat zien hoe ver mensen daarin gaan. Vier laag liggende eilandjes op de Filippijnen worden bedreigd door de stijging van het zeeniveau. De overheid heeft al plannen gemaakt voor de relocatie van de bewoners. Maar de bevolking wil dat nog niet en probeert het vol te houden. Ze hebben hun huizen op palen gebouwd, of de vloer van hun huis verhoogd. Pas als het echt niet meer gaat, nemen ze de stap om naar het vasteland te vertrekken.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten