Bericht van Thea Hilhorst: ‘Sierra Leone na ebola’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Met vandaag Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit.

“Wat gebeurt er bij een natuurramp in een land dat al enorm verzwakt is door oorlogen en rampen? Om dit te onderzoeken, bezocht ik Sierra Leone. Net bijgekomen van 11 jaar burgeroorlog, kreeg het land in 2014 Ebola over zich heen. Vorig jaar september kwam in de hoofdstad een stuk berg naar beneden. In de modderstroom en de overstroming zijn zo’n 1000 mensen verdronken en vele duizenden dakloos geworden.

Het is volkomen duidelijk dat de verzwakte overheid en de straatarme bevolking de grootste moeite hebben om de ramp op te vangen. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Vroeger namen internationale organisaties bij rampen de boel helemaal over. Nu zien we dat alle partijen samenwerken om ervoor te zorgen dat de overheid niet nog verder verzwakt.

Het belangrijkste is de bevolking. Gesterkt door de ervaring van de oorlog en Ebola, laten zij zich niet alles meer vertellen. Er zijn nu sterke organisaties van vrouwen en jongeren die de hulpverlening goed in de gaten houden. Er is weliswaar veel gesjoemeld met lijsten van slachtoffers, maar toen we vroegen of lokale chefs dan hulpgoederen in hun eigen zak stopten, was het stellige antwoord: ‘Nee, dat zouden de mensen niet pikken.”

Bericht achterlaten