Bericht van Thea Hilhorst: “Zwarte Piet houdt iedereen gevangen in zijn eigen gelijk”

Ja, we gaan het hebben over Zwarte Piet. “Iets kan racistisch zijn zonder dat het zo bedoeld is”, zegt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw.

Ik ben de laatste tijd erg bezig met het thema alledaags racisme en dan kom je niet om Zwarte Piet heen. Het is niet te geloven hoe Zwarte Piet het epicentrum is geworden van de stormachtige discussies over de vraag hoe Nederland met zichzelf om moet gaan in een tijd van diversiteit en migratie. Beschuldigingen heen en weer van racisme en landverraders houden iedereen gevangen in hun eigen gelijk.

Een van de dingen die ik van internationale collega’s heb geleerd over alledaags racisme is dat iets racistisch kan zijn zonder dat het zo bedoeld is. Als iemand een nare negermop vertelt en daarop wordt aangesproken, is het eerste verweer: “O, maar ik heb dat niet racistisch bedoeld! Ik heb juist veel zwarte vrienden”. Maar ook als het niet racistisch is bedoeld, kan het wel racistisch zijn, in de zin dat het vooroordelen bevestigt over minderheidsgroepen met een andere huidskleur of etnische achtergrond. En ook als het niet racistisch is bedoeld, kunnen die vrienden het wel onaangenaam vinden.

Zouden we op deze manier ook naar Zwarte Piet kunnen kijken? Kunnen tegenstanders geloven dat verreweg de meeste aanhangers van Zwarte Piet het niet racistisch bedoelen? Kunnen de voorstanders erkennen dat het desalniettemin toch een uiting is van alledaags racisme?

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten