Bericht van Tim Murck: “Obama, wanneer zijn we kankervrij?”

Obama beloofde kanker de wereld uit te helpen. Acteur en gamechanger Tim Murck vraagt zich af hoe het nu met die belofte staat.

Ik herinner me het nog goed. 2016. Obama zei: hey, zullen we als Amerika kanker de wereld uithelpen. Hij maakte bijna 2 miljard dollar ervoor vrij en suggereerde dat de klus in 2020 geklaard zou zijn. Ik sprong een gat in de lucht. Ik vind de ziekte doodeng, en ik wil er niemand aan verliezen.

In de weken erna sloten een aantal grote techbedrijven zich aan bij de strijd tegen de verschrikkelijke ziekte. Yes. Heerlijk. Een gezamenlijke vijand. Sindsdien lees ik alles wat ik kan vinden over de ontwikkelingen.

Zo is er nu een techniek waarmee we ongezonde stukken DNA weg kunnen knippen en gezonde stukken kunnen terugplakken. Duur, experimenteel, maar erg succesvol.

En wat dacht je van immunotherapie. Dat stimuleert het eigen immuunsysteem om de kanker aan te vallen. Meestal in afwachting van een operatie. Soms blijkt bij die operatie dat die hele tumor al door het lichaam zelf is opgeruimd.

Naast genezen, zijn we, mede dankzij de big data van die grote tech bedrijven, steeds beter in staat in een vroeg stadium de ziekte te herkennen of voorspellen.

Het is nu bijna 2020. Voor een familielid kwam dat jaar een aantal weken geleden in ieder geval een aantal jaar te laat. Ben je er nog mee bezig Barack? Of moet ik nu bij ome Donald zijn?

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten