Bermen kunnen mogelijk stroom leveren aan ‘honderdduizenden huishoudens’
0

Bermen kunnen mogelijk stroom leveren aan ‘honderdduizenden huishoudens’

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 15 juni 2021. 

Hoe bermen stroom kunnen leveren aan ‘honderdduizenden huishoudens’

In de bermen van snelwegen is veel potentie voor het opwekken van groene energie. Dat zegt Rijkswaterstaat in reactie op vragen van de NOS.

Door zonnepanelen te plaatsen in de berm of de middenberm, kan veel stroom worden opgewekt. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om energie voor ‘honderdduizenden tot meer dan een miljoen huishoudens’. Op die manier kan open ruimte worden bespaard, is het idee.

Er lopen nu pilots om te zien hoe het plan uitpakt in de praktijk. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe je de panelen zo neerzet dat ze niet schitteren, zodat weggebruikers er geen last van hebben.

‘Prikbussen’ in de wijk zorgen voor voorlichting en laagdrempelige vaccinatie

Het ministerie van Volksgezondheid zet zogeheten ‘prikbussen’ in om een vaccinatiegraad van 85 procent te halen. Dat meldt NU.nl.

Mensen van de GGD gaan met de bussen de wijk in om voorlichting te geven over het corona-vaccin. Mensen die besluiten dat ze toch een prik willen, kunnen die dan meteen krijgen.

De bussen gaan vooral naar wijken waarin de vaccinatiebereidheid laag is. De GGD heeft al goede ervaringen met zo’n lokale aanpak.

ALDI doet mee aan Tony’s Chocolonely-programma

ALDI heeft zich aangesloten bij het zogeheten ‘open chain’-programma van chocolademaker Tony’s Chocolonely. Dat houdt in dat ze een deel van hun chocola gaan maken volgens regels die zorgen voor meer eerlijkheid en transparantie in de productieketen.
Dat meldt het bedrijf op LinkedIn.

ALDI is niet de eerste supermarkt die meedoet aan het initiatief. Eerder sloot Delicata, het chocolademerk van Albert Heijn, zich ook al aan.

Italiaanse voetbalbond biedt EHBO-cursussen aan spelers

De Italiaanse voetbalbond wil alle spelers uit de hoogste drie divisies verplichten om een EHBO-cursus te volgen. Aanleiding is de plotselinge hartstilstand van de Deense speler Eriksen afgelopen weekend.

De Deense aanvoerder reageerde snel en adequaat op wat er met zijn teamgenoot gebeurde, en dat inspireert dus ook andere teams.

Er wordt meteen vaart gezet achter de plannen van de Italiaanse bond. Het team dat meedoet aan het EK, zou de cursus in de komende dagen al aangeboden moeten krijgen.

Extreem zeldzame neushoornkalfjes geboren in Indonesische natuur

In een natuurpark op het Indonesische eiland Java zijn twee kalveren van een zeer bedreigde neushoornsoort gezien. Het gaat om jongen van de Javaanse neushoorn, staat in Trouw vandaag.

Van de soort leven nog maar iets meer dan 70 dieren in het wild. Daar komen nu dus twee jonge neushoorns bij; een mannetje en een vrouwtje.

De dieren zijn gespot met behulp van een zogeheten wild-camera. Volgens de Indonesische regering is het een teken dat huidige beschermingsmaatregelen  voor de neushoorns werken.

Gelijkheid in toelating bloeddonoren Verenigd Koninkrijk

Homoseksuele mannen in het Verenigd Koninkrijk mogen sinds deze week ook bloed doneren zonder wachttijd. Dat meldt de NOS.

Voorheen was de regel in het Verenigd Koninkrijk dat je als man geen bloed mocht doneren als je in de drie maanden ervoor seks had gehad met een andere man. Die regel is nu veranderd: iedereen komt op dezelfde manier in aanmerking om bloed te geven. Het nieuwe beleid is gebaseerd op het gedrag van de donor, en niet op zijn of haar seksuele voorkeur.

Vanaf september gaan ook de regels in Nederland veranderen. Homoseksuele mannen met een vaste partner mogen dan bloed doneren.

Beeld: Proefopstelling Zonneroute Drenthe, Rijkswaterstaat

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:50 Curtis Mayfield
superfly curtis mayfield
16:45 Avery*Sunshine
all in my head avery*sunshine
16:41 Chic
everybody dance chic
16:38 Raul Midon + Metropole Orkest
ride on a rainbow raul midon + metropole orkest
16:37 Ben L'oncle Soul
seven nation army ben l'oncle soul
16:25 Lionel Richie
all night long lionel richie
16:21 Michael Kiwanuka
beautiful life michael kiwanuka
16:17 Kelis
trick me kelis
16:12 Matt Bianco
too late for love matt bianco
16:10 Johnny Guitar Watson
real mother for ya (album version) johnny guitar watson