Brasserie 2050 de toekomst
19

Brasserie 2050 de toekomst

Een broodje gezond, sushi of een pizza buiten de deur. Voor veel millennials is het onderdeel van hun levensstijl. Maar hoe zien die maaltijden er in 2050 uit?

Het is dé publiekstrekker op de Horecava 2020: pop-uprestaurant Brasserie 2050. Het horecaconcept van de toekomst geeft antwoord op één prangende vraag: hoe kunnen we over dertig jaar op een verantwoorde manier 10 miljard monden voeden?

Volgens de initiatiefnemers is er een logische oplossing: voedselproductie omhoog, voedselverspilling omlaag. En op de Horecava 2020 zet de Brasserie letterlijk verspild voedsel op de (menu)kaart. Dat klinkt misschien wat onaantrekkelijk, maar de gerechten die de chef serveert zijn alles behalve fantasie- en smaakloos.

Het menu wordt dan ook niet op de gangbare manier samengesteld. Pascal Labrie is chef van dienst en vertelt hoe dit in z’n werk gaat. “We stellen het menu ‘on the spot’ samen. We koken met voedselresten en weten van te voren niet met welke producten we mogen werken. Standhouders geven ons namelijk hun producten die anders in de vuilnisbak zouden verdwijnen. Als de buit binnen is overleg ik met mijn koks wat we met deze ingrediënten gaan maken.”

KIJK OOK:De toekomst van gezond eten: een diner afgestemd op jouw DNA

Wat je zoal kan bestellen bij Brasserie 2050 op de Horecava? Soep van ondermaatse pompoenen, cheesecake met ‘onaantrekkelijk’ uitziend fruit en wentelteefjes en tosti’s van gered brood. Yam! Chef Pascal wil het cijfer van gemiddeld dertig procent voedselverspilling dolgraag omlaag krijgen. “Het zou een stuk beter zijn voor de wereld als we niet zoveel spullen weggooien. Daarom wil ik laten zien dat waste geen waste is, maar dat je daar juist nog heel veel mee kan doen.”

Het concept gooit niet alleen hoge ogen met de menukaart. Want ook de glazen kas is meer dan alleen een eyecatcher. De constructie is gemaakt van geleende, gehuurde en demontabele materialen en kan daarom overal neergezet worden. De buitenkant van het circulaire paviljoen oogt futuristisch. Binnenin is het knus en waan je je in een moderne boerenschuur. Wij vinden het niet gek dat dit restaurant in de race is voor een internationale architectuurprijs bij Dezeen Awards.

Om het concept goed neer te zetten is gebruikgemaakt van expertises uit verschillende vakgebieden. Door de vruchtbare samenwerking tussen de Rabobank en festival Lowlands is Brasserie 2050 op alle vlakken goed uitgedacht. Evenementenorganisatie Mojo ontwikkelde het concept, architectenbureau Overtreders W. ontwierp het pand en The Food Line Up stelt iedere keer weer een toekomstbestendig menu samen. En daar worden we blij van, héél blij.

Het pop-uprestaurant stond eerder al op Lowlands en het Belgische festival Parade City. Verder won het de prijs voor ‘Best Pop-uprestaurant’ tijdens de Restaurant & Bar Design Awards in Londen en won het de Gouden SponsorRing. Tot donderdag 16 januari kan je Brasserie 2050 bezoeken op de Horecava in de Amsterdam RAI.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:38 Gare Du Nord
marvin & miles gare du nord
18:34 Sharon Jones & The Dap Kings
how long do i have to wait for you sharon jones & the dap kings
18:30 Barry White
let the music play barry white
18:25 Ben L'Oncle Soul
soulman (french version) ben l'oncle soul
18:21 China Moses
hot stuff china moses
18:17 Bill Withers
who is he (and what is he to you) bill withers
18:14 Amos Lee
shoulda known better amos lee
18:10 De La Soul
ring ring ring (ha ha hey) de la soul
18:07 Zuco 103
nunca mais zuco 103
18:03 Jacksons
shake your body jacksons