Californië maakt schoolmaaltijden gratis op alle openbare scholen
0

Californië maakt schoolmaaltijden gratis op alle openbare scholen

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 22 juli 2021. 

Californië maakt schoolmaaltijden gratis op alle openbare scholen

Als na de zomer het schooljaar weer begint, krijgen alle leerlingen op openbare scholen in Californië standaard gratis schoolmaaltijden.

Californië is de eerste staat in de VS die gratis maaltijden onvoorwaardelijk beschikbaar stelt, ongeacht het gezinsinkomen van de leerling.

Want daarin zat ‘m het probleem: scholen zagen dat leerlingen zich schaamden om een schoolmaaltijd te nemen, omdat het betekent dat je familie weinig geld heeft. Het nieuwe systeem moet dat stigma wegnemen.

Volgens de organisatie School Meals for All geeft het programma leerlingen een betere kans om gezond op te groeien en het goed te doen op school.

Zonnig weer na regenachtig voorjaar zorgt voor ‘vinderexplosie’

Misschien is het je al opgevallen: door het natte voorjaar en het zonnige weer van nu hebben we te maken met een ware ‘vlinderexplosie’. Dat constateert de Vlinderstichting, zo is te lezen op NU.nl.

Afgelopen weekend steeg het aantal waargenomen vlinders fors. Vooral tuinvlinders zoals het klein koolwitje, de gehakkelde aurelia en de atalanta worden veel gespot.

Non-binaire Argentijnen kunnen kiezen voor ‘X’ in paspoort

Argentinië komt met nieuwe identiteitsbewijzen voor non-binaire personen, mensen die zich niet specifiek man of vrouw voelen. Dat meldt de BBC.

Argentijnen hadden volgens nationale wetten al het recht om zichzelf genderneutraal te noemen, maar ze konden dat nog niet in hun paspoort zetten. Dat gaat nu veranderen: wie een nieuw identiteitsbewijs aanvraagt, kan bij ‘geslacht’ een ‘X’ laten zetten.

Argentinië is het eerste land in Latijns-Amerika dat zo’n systeem introduceert. In Nederland werd het eerste paspoort met een ‘X’ in 2018 uitgegeven.

China introduceert snelste trein ter wereld

In de stad Qingdao in het noordoosten van het land is de snelste trein ter wereld onthuld. Dat meldt CNN. De zogeheten Maglev kan snelheden van 600 kilometer per uur halen. Op die manier moet het voertuig grote steden in China beter met elkaar verbinden.

Tot nu toe konden de snelste treinen in China maximaal 350 kilometer per uur rijden, terwijl vliegtuigen een snelheid halen van 800 tot 900 kilometer per uur. De nieuwe trein verkleint dat verschil dus aanzienlijk.

De trein rijdt op een speciale elektromagnetische rails. Daarvan moeten er nog wel veel worden aangelegd: de Maglev rijdt nu nog maar op één traject.

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:50
funkin' for jamaica tom browne
12:45
heartbreak warfare john mayer
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby
12:28
used to love u john legend
12:24
waiting on the sun nikki yanofsky
12:21
reach out i'll be there four tops
12:17
looking for moses mamas gun
12:13
don't let go (love) en vogue