Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Celeste, de grote belofte van de BBC
20

Celeste, de grote belofte van de BBC

De nieuwe Amy Winehouse” wordt ze genoemd: de Britse soulzangeres Celeste. Deze week werd ze door de BBC uitgeroepen tot The Sound of 2020.

 

BBC’s prestigieuze prijs

Aan het begin van ieder jaar doet de BBC een voorspelling over welke artiest het komend jaar gaat doorbreken. Die voorspelling komt van een deskundig panel van 170 mensen: artiesten, DJ’s, mensen uit de platenindustrie, muziekjournalisten. Hun oordeel wordt behoorlijk serieus genomen, en da’s best begrijpelijk als je kijkt naar de winnaars tot nu toe. Ze kozen in de afgelopen jaren bijvoorbeeld voor – toen nog onbekende – artiesten als Michael Kiwanuka, Sam Smith en Adele. Dit jaar heet de winnaar Celeste.

Muziekspecialist Jaap Brienen vertelde over haar in de ochtendshow:

 

 

2020: het jaar van de grote doorbraak?

Celeste Epiphany Waite is 25, werd geboren in Los Angeles maar verhuisde op haar derde naar het Verenigd Koninkrijk, met haar Jamaicaanse vader en Britse moeder. Daar groeide ze op met de muziek die haar ouders draaiden. Door het huis klonk soul en jazz, van met name Ella Fitzgerald, Aretha Franklin en Billie Holiday. Die bagage nam ze mee toen ze als tiener zelf muziek ging maken.

Ze begon een bandje, en ging liedjes schrijven. Eén van die liedjes – geschreven voor haar kort daarvoor overleden vader – werd opgemerkt op YouTube, en zette alles in een stroomversnelling. Ze vond een manager, ging optreden en kreeg een plantencontract. Vorig jaar was al een topjaar, met voorprogramma’s van Michael Kiwanuka en Janelle Monáe, een succesvol optreden op Glastonbury en een eerste EP. 2020 lijkt het jaar van haar definitieve doorbraak te gaan worden.

LEES OOK: Naar deze muziek kijken we uit in 2020

‘Stop This Flame’, een parel met veel jazzhistorie

Op de dag dat bekend werd dat Celeste Sound of 2020 is, verscheen ook haar nieuwe single, “Stop This Flame”. Ze schreef het samen met Jamie Hartman, die bijvoorbeeld ook “Human” schreef met en voor Rag ’n Bone Man. Samen lieten ze zich inspireren door het geluid van Nina Simone, en in de eerste seconden van het piano-intro is dat al duidelijk hoorbaar. Maar luister naar haar stem en je hoort de echo van de zangeressen waar ze als kind naar luisterden. Niet voor niets wordt ze “de nieuwe Amy Winehouse” genoemd, die dat ook had.

Luister hier naar ‘Stop This Flame’:

 

 

Volgende week is Celeste in Nederland, voor een optreden op Eurosonic in Groningen. In april geeft ze een – uitverkocht – concert in Paradiso-Noord in Amsterdam. Haar debuutalbum verschijnt naar verwachting later dit jaar.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
19:43 Van Morrison
only a song van morrison
19:35 Loleatta Holloway
love sensation loleatta holloway
19:31 Usher
u remind me usher
19:24 Stan Getz & Joao Gilberto
desafinado stan getz & joao gilberto
19:21 Jon Batiste
i need you jon batiste
19:17 Boz Scaggs
what can i say boz scaggs
19:14 Alicia Keys
if i ain't got you alicia keys
19:09 Amos Lee
give it up amos lee
19:05 Prince
why you wanna treat me so bad? prince
18:57 Anne-Fay
so many days anne-fay