‘s Werelds snelste kat maakt comeback in India, en meer nieuws
0

‘s Werelds snelste kat maakt comeback in India, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 8 juni 2021. 

Snelste kat ter wereld maakt comeback in India

Sinds het einde van de jaren ‘60 is het jachtluipaard, ofwel de cheetah, lokaal uitgestorven in India. Daar komt nu verandering in: als alles goed gaat maken acht jachtluipaarden uit Zuid-Afrika binnenkort de oversteek naar een Indiaas natuurreservaat, zo meldt de BBC.  Daar is genoeg leefruimte en bescherming om de dieren op een goede manier te herintroduceren, zegt het Indiase Wildlife Institute.

De cheetah is trouwens niet alleen de snelste kat, maar ook het snelste landdier ter wereld. Het dier kan snelheden halen van 112 kilometer per uur.

Analyse RIVM: vaccins doen hun werk

“Coronavaccins maken beloften waar”, dat kopt de Volkskrant vandaag. Het RIVM heeft een eerste officiële analyse gedaan over het effect van vaccinaties bij 75-plussers. De vaccins blijken goed te werken, zo schrijft de krant.

Drie weken na de tweede dosis lag het aantal positieve tests onder ouderen gemiddeld 82 procent lager. Tegen ziekenhuisopname en tegen overlijden beschermt het vaccin zelfs voor 94 procent.

Centre Pompidou krijgt locatie in de VS

Het Centre Pompidou voor moderne en hedendaagse kunst in Parijs gaat een locatie openen in de Verenigde Staten. Dat meldt CNN. Het museum gaat stukken tentoonstellen in Jersey City, in een monumentaal gebouw dat nog moet worden gerenoveerd.
Over drie jaar moet ‘t open zijn.

Dutch Weed Burger gaat internationaal

Ze begonnen met een bakfiets als burgerkraam, en waren al snel te vinden op grote festivals en in supermarkten. Nu gaat de Dutch Weed Burger ook de rest van de wereld verkennen, zo schrijft RTL Nieuws. De zeewierburger is namelijk overgenomen door Live Kindly Collective, een bedrijf dat plantaardige vleesvervangers verkoopt in 40 verschillende landen.

Visdeurbel hielp veel vissen – en komt volgend jaar terug

De proef met de visdeurbel in Utrecht was een groot succes. Dat concludeert de gemeente, lezen we in het AD.

Aan het begin van het vissen-trekseizoen dit voorjaar installeerde de gemeente een onderwater-camera bij de Weerdsluis in het centrum van de stad. Via visdeurbel.nl kon iedereen dan kijken of er vissen voor de sluis lagen te wachten. Met een druk op de deurbel kon je de sluiswachter laten weten dat ‘ie ze door moest laten. Al met al is er zo’n 100.000 keer op de deurbel gedrukt.

Een succes dus, en dat betekent dat de visdeurbel er volgend jaar, met het nieuwe treikseizoen, weer is.

Eerste beddenbios van Nederland open in Amsterdam

Naar de film, het kan weer – en deze maand ook liggend. In de Amsterdamse wijk de Houthavens is gisteren de eerste beddenbioscoop van Nederland geopend.

Theater Amsterdam heeft tussen de stoelen van de filmzaal vijftien boxsprings gezet. Als je daar nog een plekje op wilt bemachtigen moet je snel zijn – ze staan er tot 23 juni. Als je in de zorg werkt kun je trouwens ook een gratis bed bemachtigen, als opsteker voor het afgelopen jaar. Daarvoor kun je jezelf of een ander opgeven via de site van de beddenbioscoop.

Schotse schooljongen protesteert met luchtige uniformrok

Een 16-jarige jongen brengt een hoop discussie op gang door in een rok naar school te gaan, lezen we bij de BBC. Ook in Schotland is het op ‘t moment warm weer. Zo warm dat een paar jongens een korte broek aan deden naar school, in plaats van de lange broek die hoort bij hun uniform. De school vond dat niet kunnen en stuurde hen naar huis.

Shane van 16 jaar ging in protest door een luchtig zwart rokje te dragen – dat mag volgens de regels van de school wél. Op sociale media krijgt ‘ie veel positieve reacties van mensen die het uniformbeleid achterhaald vinden. De school zelf heeft nog niet op de commotie gereageerd.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
23:15 Sam Cooke
you send me sam cooke
23:11 Ruben Hein
lazy afternoon ruben hein
23:07 Al Jarreau
boogie down al jarreau
23:02 Aaliyah
are you that somebody? aaliyah
22:54 Grace Jones
victor should have been a jazz musician grace jones
22:49 Nuyorican Soul
i am the black gold of the sun nuyorican soul
22:45 Earth Wind & Fire
can't hide love earth wind & fire
22:40 Lighthouse Family
high (itaal shur's beautiful urban mix) lighthouse family
22:36 Frank Sinatra
lady is a tramp frank sinatra
22:33 Eva Valery
dandelion eva valery