

Deze ondernemer maakt meubels van gebruikte eetstokjes
Een portie sushi of pad thai is niet compleet zonder een paar houten eetstokjes. Maar na de maaltijd belanden deze gewoonlijk in de prullenbak. Zonde, vond de Canadese ondernemer Felix Böck.
Met zijn start-up ChopValue (het Engelse woord voor eetstokjes is chopsticks) maakt hij er sinds vier jaar allerlei producten van. Tafels en snijplanken bijvoorbeeld, maar ook spiegels en zelfs trappen.
Het idee ontstond tijdens een sushi-maaltijd met zijn vriendin, vertelde Böck aan The Guardian. Kort daarvoor had hij een voorstel gemaakt voor het hergebruik van hout uit sloopprojecten, maar daar was teleurstellend weinig interesse in. ‘Misschien moet je gewoon klein beginnen’, opperde zijn vriendin. ‘En misschien wel met eetstokjes.’
Houten plankjes gemaakt van eetstokjes. Foto: ChopValue.
Böck begon de volgende dag met ontwerpen. Al snel plaatste hij recyclebakken bij restaurants in Vancouver, waar gasten hun eetstokjes na gebruik in kwijt kunnen. Inmiddels staan zulke bakken ook in winkelcentra en op vliegvelden.
In de vier jaar dat ChopValue bestaat, heeft de start-up een slordige 32 miljoen eetstokjes verwerkt tot nieuwe producten. Bij het bedrijf zijn 40 mensen in dienst.
Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.