Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Deze ondernemer maakt meubels van gebruikte eetstokjes
2

Deze ondernemer maakt meubels van gebruikte eetstokjes

Een portie sushi of pad thai is niet compleet zonder een paar houten eetstokjes. Maar na de maaltijd belanden deze gewoonlijk in de prullenbak. Zonde, vond de Canadese ondernemer Felix Böck.

Met zijn start-up ChopValue (het Engelse woord voor eetstokjes is chopsticks) maakt hij er sinds vier jaar allerlei producten van. Tafels en snijplanken bijvoorbeeld, maar ook spiegels en zelfs trappen.

Het idee ontstond tijdens een sushi-maaltijd met zijn vriendin, vertelde Böck aan The Guardian. Kort daarvoor had hij een voorstel gemaakt voor het hergebruik van hout uit sloopprojecten, maar daar was teleurstellend weinig interesse in. ‘Misschien moet je gewoon klein beginnen’, opperde zijn vriendin. ‘En misschien wel met eetstokjes.’

Houten plankjes gemaakt van eetstokjes. Foto: ChopValue. 

Böck begon de volgende dag met ontwerpen. Al snel plaatste hij recyclebakken bij restaurants in Vancouver, waar gasten hun eetstokjes na gebruik in kwijt kunnen. Inmiddels staan zulke bakken ook in winkelcentra en op vliegvelden.

In de vier jaar dat ChopValue bestaat, heeft de start-up een slordige 32 miljoen eetstokjes verwerkt tot nieuwe producten. Bij het bedrijf zijn 40 mensen in dienst.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:45 Celeste
tonight tonight celeste
12:42 Frank Sinatra
lady is a tramp frank sinatra
12:37 Amy Winehouse
help yourself amy winehouse
12:34 Tom Browne
funkin' for jamaica tom browne
12:25 Al Green
i can't stop al green
12:21 Erykah Badu
certainly erykah badu
12:18 Jr. Walker & the All Stars
shotgun jr. walker & the all stars
12:14 Simply Red
holding back the years simply red
12:11 Tom Misch
lost in paris tom misch
12:08 Lou Rawls
fine brown frame lou rawls