Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
De dag in vooruitgang: Coca Cola gaat papieren fles testen, en meer
1

De dag in vooruitgang: Coca Cola gaat papieren fles testen, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 15 februari 2021. 

Hoe geluidssensoren helpen illegale ontbossing tegen te gaan

In een regenwoud in Indonesië zijn 27 boomtoppen zijn sinds een jaar uitgerust met geluidssensoren, met het doel om illegale ontbossing tegen te gaan. Deze aanpak blijkt te werken, schrijft Reuters.

De sensoren zijn een initiatief van de Amerikaanse technicus Topher White en zijn stichting Rainforest Connection.

De geluiden die via de sensoren binnenkomen worden geanalyseerd door kunstmatige intelligentie. Is er bijvoorbeeld een kettingzaag te horen, dan krijgen natuurbeschermers in het gebied een automatische melding. Zij gaan dan op de gemelde locatie af om te zien wat er aan de hand is.

Lokale natuurbeschermers zeggen dat er in het gebied waarin de sensoren zijn geplaatst, geen illegale ontbossing meer voorkomt, omdat mensen bang zijn gepakt te worden.

White wil in de toekomst veel meer sensoren plaatsen in boomtoppen van regenwouden over de hele wereld.

Kan een kunstmatige baarmoeder babylevens redden?

Een hoopgevende ontwikkeling voor extreem vroeg geboren baby’s. In Barcelona werkt een team van 100 specialisten aan een experimentele kunst-baarmoeder. Dat schrijft het FD.

Alleen al in Europa worden ieder jaar zo’n 25-duizend baby’s extreem vroeg geboren. Hun overlevingskans is vaak klein, omdat de hersenen en andere organen nog niet goed zijn ontwikkeld. Het idee van een kunstmatige baarmoeder is dat extreem vroeg geboren baby’s verder kunnen groeien in een omgeving die lijkt op de baarmoeder: met zachte wanden, vloeistof en een simulatie van de hartslag van de moeder.

Ook in Australië, Japan en de VS wordt gewerkt aan experimentele modellen. Het team in Barcelona werkt in eerste instantie aan een prototype voor een schaap. De verwachting is dat deze over drie jaar af is.

Britse NHS: preventieve longscans kunnen duizenden levens redden

In het Verenigd Koninkrijk zou longkanker in 70 procent van de gevallen in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord met behulp van een preventieve CT-scan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse NHS waar The Guardian over schrijft.

Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker in het Verenigd Koninkrijk; elke dag overlijden 96 mensen aan de ziekte.

Op het moment dat de diagnose gesteld wordt, is de patiënt in de meeste gevallen niet meer goed te behandelen. Een preventieve CT-scan kan daar volgens de onderzoekers verandering in brengen, want als de longkanker in een vroeg stadium wordt geconstateerd, is de patiënt nog wel goed te behandelen. Zou je rokers en voormalig rokers preventief screenen op longkanker, dan kan dat volgens de onderzoekers duizenden levens redden.

 

Wéér iets dat varkens kunnen: computerspelletjes spelen

Dat varkens slim zijn, is al langer bekend, maar onderzoekers hebben nu iets nieuws ontdekt dat de dieren kunnen: computerspelletjes spelen met hun snuit. Dat schrijft de BBC.

Een team van onderzoekers stelde vier varkens voor de uitdaging om een joystick te besturen die was verbonden met een pijltje op een scherm. Alle vier de varkens slaagden daarin, al kon de een het wat beter dan de ander.

Geen geringe prestatie, zeggen de onderzoekers. Opvallend is ook dat de varkens doorgingen met spelen toen ze geen beloning meer kregen. De onderzoekers moedigden de dieren met woorden aan om door te gaan, en dat bleek genoeg.

 

Coca Cola gaat papieren flessen testen

Coca Cola start komende zomer een proef met papieren flessen, meldt Fast Company. Vorig jaar werd Coca Cola nog uitgeroepen tot grootste plasticvervuiler ter wereld. Deze reputatie wil het bedrijf veranderen door meer te recyclen – en dus ook door andere materialen dan plastic te gebruiken.

De Deense startup Paboco (de naam staat voor ‘Paper Bottle Company’) is al een aantal jaren bezig om de papieren fles te ontwikkelen. Eerder werkte het bedrijf ook samen met het Deense biermerk Carlsberg.

Het prototype heeft op dit moment nog een dun plastic laagje nodig om het papier droog te houden, maar het doel is om dat laagje straks te maken van plantaardig materiaal.

De proef start deze zomer in Hongarije op kleine schaal, met een drankje van het in Hongarije verkochte Coca Cola-merk Adez. In eerste instantie komen er 2000 papieren flessen op de markt.

 

Zuid-Koreaanse bioscopen verhuren zalen aan gamers

Bioscopen in Zuid-Korea kunnen vanwege de coronapandemie maar beperkt bezoekers ontvangen, maar de grootste bioscoopketen van het land, heeft een manier bedacht om wat bij te verdienen: bioscopen van de keten verhuren nu zalen aan gamers. Dat schrijft de BBC.

In een zaal kunnen maximaal vier gamers terecht. De spelletjes en controllers moeten ze zelf meenemen.

Vergeleken met een volle zaal brengt de actie weinig op, maar het zijn toch extra inkomsten. De gamers zijn blij met het initiatief; vooral het geluid vinden ze geweldig.

Beeld: The Coca Cola Co., YouTube

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
00:25 A Tribe Called Quest
can i kick it a tribe called quest
00:22 Nostalgia 77 ft. Josa Peit
simmerdown nostalgia 77 ft. josa peit
00:18 Robert Cray Band
don't be afraid of the dark robert cray band
00:15 SZA & Justin Timberlake
the other side (from trolls world tour) sza & justin timberlake
00:11 Sade
hang on to your love sade
00:07 Till Bronner ft. Gregory Porter
stand by me till bronner ft. gregory porter
00:04 India Arie
can i walk with you india arie
00:00 Simply Red
a new flame simply red
23:55 Anderson Paak
celebrate anderson paak
23:51 Terry Callier
jazz, my rhythm & blues terry callier