Column Nieuws van de Vooruitgang: Eric Smit

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties. Verwacht iedere maandagochtend Eric’s visie op economische ontwikkelingen en de journalistiek.


Ga er maar eens aan staan; om voor iets dat mensen gewend waren gratis te ontvangen, geld te vragen. Dat is in het kort een van de grote uitdagingen in de online-journalistiek en sinds kort ook de grote uitdaging van Follow the Money. Vier weken geleden lanceerden we onze nieuwe website en schakelen we langzaam over op een ledenmodel. Dat wil zeggen dat onze artikelen achter een zogenoemde betaalmuur komen te staan. Mensen die jarenlang gewend waren onze verhalen gratis te kunnen lezen, moeten er opeens iets voor betalen. Makkelijk gezegd, heel moeilijk gedaan, want hoe overtuig je mensen om opeens de portemonnee te trekken voor je werk? Ja, door ze erop te wijzen dat zonder hun steun het maken van diepgravende journalistiek eenvoudigweg op lange termijn niet mogelijk is. Maar dat is natuurlijk niet genoeg. Je kunt van alles gaan roepen, leuke filmpjes gaan maken, ik kan op televisie op mijn handen gaan staan, maar het beste is om te laten zien waar het om gaat. Daarom was ik afgelopen weekeinde zo blij met een van onze jonge talenten die een diepgravend artikel schreef over de echtgenoot van Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het artikel werd een hit werd op de social media en meer dan 70 duizend mensen bezochten de pagina op onze website. Het artikel beschreef de praktijken van de eega van Schippers die haar zorgbeleid ondermijnen en hoe hij daar veel geld mee verdient. Tientallen mensen kozen er vervolgens voor om betalend lid van Follow the Money te worden. We weten dat we nog een lange weg hebben te gaan, maar één ding is zeker: de beste reclame voor goede journalistiek is…goede journalistiek.

 

Één reactie op “Column Nieuws van de Vooruitgang: Eric Smit

  1. B. Roijackers

    Ik zou wel een opmerking achter willen laten, maar ik ben nogal benauwd voor denigrerende reactie die men riskeert te krijgen…..
    Wie kan er bezwaren hebben tegen beloning voor onderzoeks journalistiek? Ik in ieder geval niet: ik was waarschijnlijk ongeveer de eerste aanmelder bij De Corr……
    Bezwaar heb ik tegen de manier waarop van twitter een advertentie site wordt gemaakt met “lollies”, zo noem ik het maar…..DAT WAS ALLES……..

Bericht achterlaten