Column Eric Smit

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties: “Ik ben het niet eens met evenwichtige, objectieve berichtgeving als een van de belangrijkste kenmerken van kwalitatief hoogstaande journalistiek”.

“Evenwichtige, objectieve berichtgeving wordt door velen gehuldigd als een van de belangrijkste kenmerken van kwalitatief hoogstaande journalistiek. Ik ben het daar als journalist en als hoofdredacteur van Follow the Money niet mee eens. Dat evenwichtige journalistiek zou leiden tot betere artikelen en verhalen is een grote vergissing, dat betoog ik al langer. Mijn argumenten worden de laatste tijd kracht bijgezet door de wijze waarop de Amerikaanse kwaliteitspers omgaat met de keiharde strijd om het presidentschap. Nog nooit werden door een presidentskandidaat zulke grove leugens en kletspraat naar voren gebracht. Ik heb het natuurlijk over Donald Trump. Het is niet dat Hillary Clinton nooit liegt, het gaat om de verhoudingen. De mate waarin Trump grove aantijgingen en onwaarheden debiteert kent bijna geen grenzen.

Hij vindt dat Clinton in de gevangenis thuishoort, zij vindt Trump ongeschikt voor het presidentschap, ziedaar een verschil. Toch berichten Amerikaanse kwaliteitskranten als de Washington Post en The New York Times evenwichtig over beide kandidaten. Chique kwaliteitspers vinden dat immers een zeer voornaam beginsel. Het punt is echter dat er geen enkel evenwicht tussen de uitlatingen en gedragingen van Trump en Clinton bestaat. Dat maakt dat geforceerd evenwichtige berichtgeving een valsheid laat ontstaan die precies het tegenovergestelde bewerkstelligt aan wat journalistiek zou moeten beogen. Goede, onafhankelijke journalisten behoren niet op een gekunstelde wijze een één of ander evenwicht te bewaken, ze behoren met alles wat ze in huis hebben de waarheid te dienen.”

Bericht achterlaten