Column Eric Smit

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow The Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties.

“Slechts weinig mensen dit zullen ontkennen: vrijwel de gehele Amerikaanse kwaliteitspers heeft het voor en tijdens de presidentsverkiezingen gruwelijk laten afweten. De talloze uitleg-artikelen die beschreven waarom Trump volkomen kansloos was, de vele peilingen die daarop wezen – de illustere New York Times wist dat Clinton 85 procent kans had om gekozen te worden – ze hadden het allemaal mis. The New York Times, die zich gedurende de verkiezingen heel duidelijk liet kennen als een pro-Clinton-krant, likt inmiddels zijn wonden. Arthur O. Sulzberger Jr., de uitgever van de krant (niet de hoofdredacteur!), stuurde de abonnees van de krant een mail waarin hij beloofde dat de Times in de toekomst onpartijdig en eerlijk over Trump zou berichten. Een keiharde en vernederende klap in het gelaat van de redactie.

Voor achterliggende oorzaken wordt er echter vooral buiten de main stream media gezocht. Facebook is de hoofdschuldige. Het bedrijf met zijn bereik van bijna 2 miljard mensen is een kolossaal riool dat 24 uur per dag vooral wordt gevuld met ongecontroleerde informatie en niet zelden pure leugens. Te veel mensen lazen deze rommel op Facebook, waardoor velen op Trump gingen stemmen, zo luidt in het kort zijn analyse die natuurlijk ook door de Democratische partij wordt omarmd. Door Facebook doet de main stream media er amper nog toe. Ik denk dat dit klopt en dat is heel zorgelijk, maar de zogenoemde MSM mag zichzelf veel beter in de spiegel aankijken. Ook in Nederland. Ze mogen zich afvragen of ze het establishment wel genoeg het vuur aan de schenen leggen.”

Bericht achterlaten