Column Eric Smit

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties.

“Zo heel af en toe denk ik wel eens bij mezelf; welk boek zou ik nou alsnog eens moeten lezen of moeten herlezen? Afgelopen vrijdag beleefde ik zo’n moment op het historische terrein van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Ik was daar voor een lezing die vernoemd is naar een van de belangrijkste schrijvers uit de Nederlandse literatuur: Multatuli. De schuilnaam van Eduard Douwes Dekker die halverwege de negentiende eeuw namens de Nederlandse overheid bestuurder was in het toenmalige Nederlands-Indië. Dekker stond naast zijn schrijverskwaliteiten ook bekend om zijn opvliegende temperament en zijn verzet tegen de onderdrukking en uitbuiting van de plaatselijke bevolking. Hij was iemand met een groot rechtvaardigheidsgevoel die zijn eigen materiele belangen – en die van zijn opdrachtgever, de Nederlandse Staat – van ondergeschikt belang achtte.

Het werk van Multatuli had grote gevolgen. Niet alleen voor hemzelf, ook voor de wijze waarop mensen tegen het Nederlandse koloniale bewind aan gingen kijken. Ik bedacht me dat hij enkele overeenkomsten vertoonde met een van de beroemdste klokkenluiders van dit moment: de Amerikaan Edward Snowden.

In een tijd als deze, waarin er zoveel instellingen en sectoren gebukt gaan onder moreel verval, een of andere vorm van corruptie of een groot gebrek aan vertrouwen, zouden wat mij betreft meer mensen met de strijdbare en vooral moedige opstelling van Eduard Douwes Dekker mogen opstaan. Of is dat teveel gevraagd? Hoe dan ook, ik ga in elk geval de Max Havelaar weer eens herlezen.”

Bericht achterlaten