Column Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

“Wij zijn vreemde dieren. We zijn namelijk zelfdestructief. Dat begint al bij onze geboorte. Wanneer we krijsend ter wereld komen. Met een mooi huidje en bedekt met vers bloed. Niet eens schutkleurtje. En dan duurt het ook nog eens drie jaar voordat we een beetje fatsoenlijk kunnen lopen. Nee, de mens is de enige soort die zelfdestructief is en omwille van een gril, geloof, ras of natie bereid is zichzelf en zijn soort op het spel te zetten. De muur was nog niet gevallen of op de Balkan begon men de buren te vermoorden en steden te verwoesten. In het Midden Oosten verwoesten de Sjiieten de Soennieten, de Soennieten de Sjiieten en verwoesten ze tegelijkertijd hun eigen landen en de toekomst van hun kinderen. Lange tijd heb ik gedacht dat het zelfdestructieve zich tot de anderen, op de Balkan en in het Midden Oosten beperkte. Wat dat betreft ben ik behoorlijk van mijn geloof gevallen.

Eerst die zelfdestructieve, conservatieve, Engelsen met hun Brexit. En nu dan de zogenaamde diepgelovige  Amerikanen met hun keuze voor Donald Trump. Albert Einstein zei het al: God gokt niet. En diep religieuzen gokken ook niet, nee sterker nog die wijzen gokken af. En toch gokten ze wat mij betreft met hun geluk, het geluk van hun kinderen en dat van andere mensen. De correspondent -de beste krant van Nederland- stelde de vraag die Tea party aanhangers behoorden te beantwoorden luidop: Zou Jezus Christus op Donald Trump hebben gestemd?

Ik denk van niet. Zo zie je maar weer, geen enkel mens -ook wij Westerlingen niet- is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te omvatten.”

Bericht achterlaten