Column Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

“Veel mensen breken zich het hoofd over de toenemende kloof tussen de gevestigde politieke orde en de kiezers. Dit wordt natuurlijk gevoed door de onverwachtse zege van Donald Trump.

Ook in ons land is sprake van een kloof. Ons politieke poldermodel bestaat uit compromissen die gemaakt worden door onze politici voor ons, het volk. Duidelijke standpunten zijn daarbij even zeldzaam als hele aardappelen in de hutspot.

Verschillen tussen PvdA, Groen Links, de SP en D’66 zijn vervaagt. Het lijkt wel één pot nat. In een dergelijke landschap vallen afzonderlijke stemmen niet meer op. Behalve die van ene Geert Wilders, hoe afschuwelijk ook.

Veel mensen vinden de huidige tijd verwarrend. De ene vernieuwing volgt de andere op. Men hunkert naar én betrokkenheid én naar duidelijkheid. Die vind men niet. De politieke partijen spreken alleen rond verkiezingstijd met partijleden en het onderscheid in standpunten is alleen nog met een enorm vergrootglas waarneembaar.

Wanneer dit niet verandert, wacht ons een zelfde lot als Amerika. Iedereen in Nederland is tegenwoordig mondig. De politiek moet stoppen met paternalistisch werken voor de burger. Men moet werken met de burger. Ook tussentijds luisteren, zoals in sommige gemeenten al gebeurt, met burgerfora naast gemeenteraden en dit met een landelijke vertaling.

De linkse partijen hebben de plicht om te fuseren tot één grote, links liberale partij. Dat zou het onderscheid tussen de PVV en VVD enerzijds en een sterk links tegengeluid een stuk helderder maken.

Dan ben je herkenbaarder aanwezig. Dan neem je de kiezer met wie je werkt serieus. Twee belangrijke randvoorwaarden voor vertrouwen.

Daarna hoef je er alleen nog maar om te denken om niet grof te zijn. Dat is wat we wellevendheid noemen. Duidelijk zijn en toch niet grof.

Op die wijze maak je het onderscheid met de Trumps en Wilders van deze wereld enorm duidelijk en overwint de rede van de emotie.

Tja het recept is eigenlijk eenvoudig, waarom komt men niet in beweging?” 

Bericht achterlaten