Column Het Nieuws van de Vooruitgang: Willem Lageweg

Vanochtend hoorde je de column van Willem Lageweg op Sublime FM. Willem is directeur van MVO Nederland, een organisatie die heel Nederland warm maakt voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zijn column van deze week gaat over de échte prijs van producten. Je kunt zijn column hier terugluisteren!

“De prijzen die we voor onze producten betalen kloppen voor geen meter. Dagelijks kopen we voedsel, kleding en tal van andere producten. Als je goed kijkt naar alle productiekosten van deze spullen dan betalen we veel te weinig. Dat zit zo.

Met de productie van consumentenproducten ontstaat veel milieuschade. Er is vaak sprake van flinke CO2 uitstoot. En bijvoorbeeld bij kleding en voedsel worden enorm veel chemicaliën en veel water gebruikt. Ook krijgen de mensen die de spullen maken slecht betaald en wordt er niet goed voor hun veiligheid gezorgd.

Al deze bijkomende kosten zitten niet in de prijs van onze producten. Dat is niet eerlijk en op termijn ook niet houdbaar.

Daarom zijn er steeds meer initiatieven om de werkelijke prijs van producten te berekenen. True Price is een organisatie die hier goed werk doet. Zo berekenden zij onlangs dat de prijs van chocolade 5x hoger zou moeten zijn als alle kosten in de consumentenprijs verwerkt zouden worden.

En binnenkort komen in de winkels van Ekoplaza de eerste producten waarvan niet alleen de consumentenprijs, maar ook de werkelijke prijs wordt vermeld.

Door op deze manier te leren wat onze spullen echt kosten kunnen we als consument betere keuzes maken. En op die manier ons steentje bijdragen aan een betere wereld.

Fijn weekend.”

Bericht achterlaten