Column Het Nieuws van de Vooruitgang – Diane Griffioen

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Diane Griffioen, Directeur Beleggingsfondsen bij ASN Bank: “De wereld van beleggen zoekt vrouwelijke rolmodellen”.

“Volgens een onlangs verschenen rapport van beleggingsbureau Blackrock zijn er in Nederland twee keer zoveel mannen als vrouwen die beleggen: 37% tegenover 17%. En slechts 16% van de vrouwen in het algemeen heeft genoeg vertrouwen om zelf beleggingsbeslissingen te nemen. Hoe komt het dat minder vrouwen beleggen?

Volgens het rapport kijken vrouwen anders naar risico. Mannen hebben ook meer kennis van beleggen. En vrouwen voelen zich niet makkelijk thuis in de beleggingswereld.  En dat zie je ook terug in de beeldvorming. Letterlijk. Kijk maar naar de foto’s: bijna altijd blanke mannen met grijze haren.

Laatst mocht ik een beleggingsprijs in ontvangst nemen. Ik was op het podium de enige vrouw tussen tien mannelijke beleggers. Maar na afloop werd ik door veel jonge vrouwelijke bankiers aangesproken en bevraagd. Toen werd het me duidelijk: de beleggingswereld zoekt vrouwelijke rolmodellen.

Meer vrouwelijke bankiers betekent meer vrouwelijke klanten, meer beleggende vrouwen en mogelijk meer kans op meer rendement voor deze vrouwen. Het resultaat: meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid omdat ze net zoveel profiteren als mannen. Ik beleg al bijna dertig jaar. En hoe meer ik ervan weet, hoe leuker het wordt.

Dus ben je vrouw, verdiep jezelf dan eens in beleggen. Want dat de beleggingswereld vroeger veel mannen telde, is gelukkig geen garantie voor de toekomst.”

Bericht achterlaten