Column Het Nieuws van de Vooruitgang – Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie. Zijn column van vandaag gaat over de zoektocht naar deugdelijkheid.

 

“De wat ouderen onder u kennen vast het spel Pim-Pam-Pet nog. Je pakte een kaartje waarop bijvoorbeeld stond; noem een deugd die begint met de letter ….. Terwijl je dat kaartje voorlas, draaide je aan een schijfje dat vervolgend stil hield bij een letter, bijvoorbeeld de M. De bedoeling was dat je vervolgens binnen 4 seconden een deugd noemde die begint met een M. Een moeilijke vraag zult u denken. Toch werd deze vraag destijds vaak goed beantwoord. Tegenwoordig zullen veel mensen het antwoord schuldig blijven. Deugdelijkheid is uit. De ondeugd lijkt het te vaak van de deugd te winnen.

Pedofiele priesters, leiders van banken die oplichters blijken te zijn, haatzaaiende politici; we komen het zo vaak tegen dat we hun ondeugd bijna als normaal gaan beschouwen.

Ook op kleinere schaal wordt de ondeugd vaak gekozen boven de deugd. Je bent pas echt een flinke jongen wanneer je flink zuipt. Deugdelijkheid wordt geassocieerd met saaiheid en ondeugdelijkheid vinden we tegenwoordig stoer.

Ten onrechte, vind ik. Kennis en bewustzijn van goed en kwaad, van deugd en ondeugd, maakt het beter mogelijk om te kiezen voor een goed en eerlijk leven. Deugdelijkheid is een levenshouding; de houding om het beste van jezelf te geven. Het streven naar een deugdzaam leven is dus niet saai, maar juist uitdagend. Het is een zoektocht naar wijze beslissingen (de balans tussen besluitloosheid en impulsiviteit), een zoektocht naar matigheid (als balans tussen gierigheid en gulzigheid), een zoektocht naar moed (als balans tussen roekeloosheid en lafheid) en een zoektocht naar rechtvaardigheid (als balans tussen altruïsme en egoïsme).

Ik zou willen dat het zoeken naar dit juiste midden weer wat populairder wordt, sterker nog; gewoon wordt. De wereld zou er dan een stuk leuker en beter op worden.”

Bericht achterlaten