Column Het Nieuws van de Vooruitgang: Eric Smit

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties.


Soms vraag ik me wel eens af wat ik nou eigenlijk heb geleerd. Dat doe ik met name wanneer ik mijn kop weer eens ergens tegenaan stoot of mijn broek aan iets openhaal. Want ouder worden betekent in mijn geval niet dat ik minder fouten maak. Op zulke momenten besef ik dat ik veel aan mijn loopbaan in de sport heb gehad. Ik was ooit een verdienstelijke squasher. Niet meer dan dat hoor, want mijn prijzenkast puilde bepaald niet uit. Wel leerde ik wat het betekent om in een omgeving te leven met mensen die van jou willen winnen. De wereld van de topsport is een piepkleine samenleving in een snelkookpan. Daar heb ik veel van opgestoken. Ik leerde ook dat als ik vooruit wilde gaan, dat ik er vooral hard voor moest werken. Ik heb daar tot op de dag van vandaag plezier van. Één van de belangrijkste lessen ging ik tot mijn spijt pas na mijn dagen als sporter begrijpen. Wanneer je iets heel graag wilt dan loop je het risico om op de belangrijke momenten te verkrampen. Ik snapte ook toen al dat dit angst was. Angst om te verliezen. Alleen had ik geen idee hoe ik die te lijf moest. Ik weet niet meer precies wanneer ik het doorkreeg. Het is in elk geval een les waar ik nog dagelijks veel aan heb: je gaat pas leren winnen wanneer je durft te verliezen.

Bericht achterlaten