Column Het Nieuws van de Vooruitgang: Willem Lageweg

Vanochtend hoorde je de column van Willem Lageweg op Sublime FM. Willem is directeur van MVO Nederland, een organisatie die heel Nederland warm maakt voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zijn tip van de week is: “groen is poen”. Benieuwd naar zijn gedachte hier achter? Je kunt zijn column hier terugluisteren!

“In deze column heb ik vaker gesproken over de circulaire economie. In de circulaire economie gaat het erom dat we spullen zo slim en zo lang mogelijk gebruiken. Afval als grondstof voor iets nieuws.

Het aantal ontdekkingen en innovaties op dit terrein neemt snel toe. Een mooi nieuw voorbeeld is bierbostel, een afvalproduct bij het brouwen van bier. Dit afvalproduct wordt nu vooral gebruikt als veevoer.

Bakkerij Bisschopsmolen uit Maastricht ontdekte dat bierbostel al in de 16e eeuw werd gebruikt als grondstof voor brood. Die praktijk is sindsdien verloren gegaan. Omdat bierbostel brood langer vers houdt heeft Bisschopsmolen de oude praktijk nieuw leven in geblazen. Een ander belangrijk voordeel is dat het de smaak van brood versterkt. En recent onderzoek toonde ook nog eens aan dat bierbrood goed is voor je bloedsuiker en je cholestorol gehalte. Alleen maar voordelen dus.

En dat is het mooie aan de circulaire economie. We leren steeds beter dat afval en restmateriaal veel meer waarde hebben dan we tot voor kort dachten. Studies tonen aan dat die waarde voor de Nederlandse economie kan oplopen naar miljarden euros.

Met andere woorden: groen is poen.”

Bericht achterlaten