Column Nieuws van de Vooruitgang Willem Lageweg

Vanochtend hoorde je de column van Willem Lageweg op Sublime FM. Willem is directeur van MVO Nederland, een organisatie die heel Nederland warm maakt voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Benieuwd naar zijn tip van de week? Je kunt zijn column hier terugluisteren!

De circulaire economie zorgt voor meer banen, minder kosten en een verantwoorde omgang met het milieu. Maar hoewel de voordelen groot zijn, kosten de aanpassingen vaak nog veel moeite. Recente cijfers laten zien waar we het over hebben. Het eerste getal is eigenlijk onvoorstelbaar hoog. 33% van de spullen die we als consument kopen gaat zo goed als ongebruikt de vuilnisbak in. Het gaat om kleren, speelgoed, elektronica en andere consumentenartikelen. Ook veel voeding wordt ongebruikt weg gegooid. Door hier slimmer mee om te gaan kunnen we al gigantisch veel besparen.

Het 2e getal is het bedrag dat we jaarlijks uitgeven aan het repareren van onze auto en de spullen die ik net noemde. Dat bedrag is € 600 per huishouden per jaar. Dat lijkt een behoorlijk bedrag. Maar wat mij betreft kan dat wel verder omhoog als we telefoons, computers en kleding wat minder snel afdanken en wat vaker laten herstellen.

Het 3e getal is 80.000. Als we spullen anders gaan ontwerpen, vaker laten repareren en dus minder snel weggooien dan kunnen we in Nederland 80.000 nieuwe banen scheppen. Aldus de Rabobank. Daarmee zou de werkloosheid met meer dan 10% omlaag kunnen. De circulaire economie brengt dus vele voordelen. Laten we er daarom allemaal vol voor gaan, om te beginnen vandaag.

Bericht achterlaten