Column Nieuws van de Vooruitgang: Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie. Iedere donderdagochtend deelt Hans zijn visie op veiligheid en de wereld.

“Volgens veel mensen verkeren we sinds het begin van onze eeuw in een economische crisis. Ikzelf ben van mening dat er vooral sprake was van een crisis in de moraliteit. De afgelopen jaren zijn morele waarden met de voeten getreden.

Priesters en nonnen konden jarenlang, beschermd door hun kerk, kinderen mishandelen en misbruiken. De koffiedrinkende bouwondernemers, die de Nederlandse belastingbetalers jarenlang miljarden euro’s hebben onthouden, gingen niet de bak in, maar mochten een boete betalen en stonden, nog voordat ze die hadden betaald, alweer in smoking champagne te drinken met minister Annemarie Jorritsma. Gert Leers moest aftreden als burgemeester wegens misbruik van zijn positie en werd vervolgens bevorderd tot minister. Zomaar wat voorbeelden. Nee onze economische crisis komt voor uit een gebrek aan moraliteit. Verzekeraars en bankiers die de crisis veroorzaakten zijn niet gestraft; sterker nog de bonussen worden nog jaarlijks aan deze oplichters uitgekeerd.

Juist in tijden als deze heb je behoefte aan een kritische pers en media. Maar die hebben sterke steken laten vallen. Neem nu eens Bram Moskowicz, de wanpresterende advocaat die door zijn flamboyante levensstijl geen belasting kon betalen en de politiek in wilde. Hij werd door de media flink in het zonnetje gezet en regelmatig uitgenodigd in programma’s.

Ik vind dat de moraliteit, het politiek fatsoen en algemeen belang een pers nodig heeft die dit soort kwesties voortdurend en helder aan de orden stelt.”

Bericht achterlaten