Column Nieuws van de Vooruitgang: Willem Lageweg

Vanochtend hoorde je de column van Willem Lageweg op Sublime FM. Willem is directeur van MVO Nederland, een organisatie die heel Nederland warm maakt voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Benieuwd naar zijn tip van de week? Je kunt zijn column hier terugluisteren!

“Vandaag ben ik 10 jaar directeur van MVO Nederland. Er is in die 10 jaar veel veranderd op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Toen ik begon was er in het bedrijfsleven nog veel weerstand en onbegrip. Slechts een kleine groep bedrijven hield zich met MVO bezig. Mooi is dat veel bedrijven uit die vroege voorhoede nu uitstekend presteren. Ik noem voorbeelden als ASN Bank, Triodosbank, Peeze Koffie, Eosta groothandel in biologisch groente en fruit en Ecostyle dat milieuvriendelijke onkruidbestrijdingsmiddelen maakt. Allemaal bedrijven met een ambitieus MVO beleid en uitstekende bedrijfsresultaten. Nu tien jaar later is bijna iedereen met MVO bezig. MVO is hip. En dat is goed nieuws.

Maar ga je op zoek naar de echte impact dan is er nog veel te wensen. Klimaatverandering, slechte arbeidsomstandigheden in de productieketen en ethische incidenten zijn nog aan de orde van de dag.
Ondanks de vooruitgang beperken te veel bedrijven zich nog tot eenvoudige maatregelen zoals energie besparen of het steunen van een goed doel.

10 jaar na mijn aantreden bij MVO Nederland is mijn conclusie tweeledig:

MVO is op de goede weg. Dat is mooi. Maar het grootste deel van de weg naar duurzaamheid moet nog worden afgelegd. De urgentie wordt met de dag groter. Alle hens aan dek dus, het MVO speelkwartier is nu echt voorbij. Fijn weekend.”

Bericht achterlaten