Column Nieuws van de Vooruitgang – Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie. Iedere dinsdagochtend deelt Hans zijn visie op veiligheid en de wereld.

Het is crisis en toch lijkt er overal te veel van te zijn; te veel auto’s dus files; te veel eten dus Obesitas en sinds dit heerlijke weekend ook weer veel korte rokjes. Geen reden tot ontevredenheid zou je zeggen. Maar aan het omgekeerde van te veel, namelijk tekort, is ook geen gebrek: bijvoorbeeld overheidstekorten, tekorten bij pensioenvoorzieningen, en natuurlijk heeft iedereen gebrek aan tijd. Een mooie auto, een platte TV en drie vakanties per jaar kan onze ontevredenheid kennelijk niet wegnemen. 

Volgens mij wordt onze ontevredenheid in een wereld van overvloed beïnvloed doordat wij kuddedieren zijn.

Aan de ene kant vinden we onszelf heerlijk individualistisch en authentiek, maar aan de andere kant bepalen we niet meer zelf wat we willen, maar willen we vooral dat wat anderen hebben.

We denken dat we dan net zo gelukkig worden en gaan stralen als al die acteurs in de reclame spotjes die de producten aan ons opdringen.

Ik ben er hierdoor ondertussen van overtuigd dat wij niet afstammen van de apen. Nee, wij moeten wel afstammen van de papagaaien. We kopiëren immers stelselmatig het uiterlijk en de bezittingen van de massa om ons heen. 

Beschouwt u deze bijdrage daarom maar als een ode aan het afwijkende, een ode aan de weinige eigenzinnige paradijsvogels die er nog zijn. Laten we ze koesteren als een bedreigde diersoort.

Bericht achterlaten