Column Het Nieuws van de Vooruitgang: Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie, over de keerzijde van automatisering.


“Toen ik vanmorgen om zeven uur wakker werd had mijn vernuftige koffiezetapparaat, automatisch en op tijd, het kokende water door het filter laten lopen. Dit is nu een voorbeeld van automatisering dat het leven aangenamer maakt.

Automatisering leidt echter niet automatisch en op alle terreinen tot eenzelfde gelukzalig gevoel. Net als met alles in het leven, is het niet echter niet verstandig om digitalisering al te utopisch te benaderen. Er bestaat immers geen hulpmiddel dat alle problemen in één keer oplost, net zoals er geen partij bestaat, die in één keer de rust uit de jaren vijftig kan laten terugkeren, de zang van minaretten tot oud testamentische psalmen om kan vormen, de wachtlijsten in de zorg plotsklaps kan laten verdwijnen of iedere Nederlander van een eigen agent kan voorzien. Utopisch denken is een te ongebreideld optimisme over de mogelijkheden van 1 oplossing en is bijna altijd een slechte raadgever.

Denkt u nu niet dat ik zelf niet in digitalisering geloof. In tegendeel. Maar het is goed te bedenken dat we ook in een digitale wereld over een maand bijvoorbeeld weer een bos bloemen cadeau moeten geven aan een klant die niet kreeg wat die mocht verwachten of aan je vrouw met wie je vanmorgen ruzie had. Laten we dus vooral niet vergeten dat al die ICT systemen en digitale apparaten in een wereld gevuld met mensen staan.”

Bericht achterlaten