Column Het Nieuws van de Vooruitgang – Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie, over onze behoefte aan belevenis.

“Nog nooit zijn we zo rijk geweest en doen we zoveel dingen die we leuk vinden. Niets is teveel en de sky is the limit, lijkt het wel. Kansen missen is toch vreselijk want voordat je het weet, ben je te oud voor de kans, voor de mogelijkheid, voor een beslissende switch of belevenis. Dus doen we aan bungyjumpen, duiken en gaan in de meest afschuwelijke apparaten op kermissen. Waar komt onze behoefte aan belevenis en extremiteit eigenlijk vandaan?

Ik denk omdat risico en gevaar in ons deel van de wereld zo goed als uitgebannen is. We plannen ons leven (ja ontken het maar niet, ook U hoor) van de wieg tot het graf. Dat is natuurlijk heerlijk overzichtelijk, maar ook wel een beetje saai. Je zou kunnen zeggen dat het teveel aan veiligheid, al de airbags, de kreukelzones, onze dagelijkse doses vitamines en mineralen, de intelligente centrale verwarming thermostaat als het ware de oermens in ons wakker maakt. Je zou kunnen zeggen dat we ons tegenwoordig druk maken om wat we eten terwijl we ons vroeger druk maakten om te eten.

Ondanks het feit dat de kermisattracties steeds hoger en spannender worden zal het ons niet lukken om verveling uit te bannen. Onze vakanties reiken inmiddels tot diep in de oerwouden van het Amazonegebied en een bezoekje aan de Noord en Zuidpool wordt al bijna als normaal beschouwt. Op een gegeven moment kun je gewoonweg niet verder en dan slaat de verveling ongetwijfeld weer toe. Er bestaat immers een spanningsboog tussen verlangen en verveling. Hoe meer we speciale belevingen tot de kern van ons bestaan maken, hoe groter zal de angst worden om te leven zonder extreme belevingen. Hoe vaker je bevredigd bent hoe groter de kans op verveling bij het opnieuw beleven.”

Bericht achterlaten