Column Het Nieuws van de Vooruitgang – Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie, over het waarderen van verschillen.


“Het is onvoorstelbaar, maar het is nog geen 65 jaar geleden dat de eerste vrouw werd aangesteld bij de politie. En die aanstelling was niet geheel gepland. De betreffende korpschef had twee redenen om vrouwen aan te stellen. Hij vond mannen niet geschikt om te werken met kinderen en er was een tekort aan belangstellende mannen. Zijn redenering startte en eindigde -ondanks de emanciperende uitkomst ervan- volledig vanuit man. Dit is een fraai voorbeeld van eenheidsdenken.

Eenheidsdenken blijkt bijvoorbeeld uit de neiging van sommige mensen en politieke partijen om alles wat anders is -bijvoorbeeld vreemdelingen, of homoseksuelen- uit te sluiten. Bij eenheidsdenkers krijgen afwijkingen en verschil geen kans en wordt dus weinig geleerd.

Eenheidsdenkers gebruiken vooral het woord of en spreken over “blank of zwart” en “man of vrouw”, in plaats van “blank en zwart” en “man en vrouw”. Verschillen worden zo niet gewaardeerd als een mooie combinatiemogelijkheid.

Landen, organisaties, partijen en mensen die uitgaan van eenheid en verschillen niet waarderen, missen kansen. Daarmee kom ik bij mijn persoonlijke reden waarom ik tegen eenheidsdenken ben:
–     Goede oplossingen komen vaak voort uit het beschouwen en samenvoegen dus vanuit verschil;
–     Blanken noch zwarten, Nederlanders noch buitenlanders, vrouwen noch mannen mogen wat mij betreft onder één noemer worden gebracht, omdat ieder een veelheid van waardevolle eigenschappen heeft.

Niet in het ene of het andere, maar in het ene en het andere zit de uitdaging, het mooie palet en de kansen om met elkaar lerend van het nu naar een betere toekomst te komen.

Bericht achterlaten