Column Het Nieuws van de Vooruitgang – Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie, over de discussies tussen het ministerie en voedingsproducenten over het vele suiker in onze voedingsproducten. 


“Paul van der Velpen, de directeur van de Amsterdamse GGD die er binnenkort mee stopt, waarschuwt met enige regelmaat tegen de effecten van het vele suiker in onze voedingsproducten. De overheid kan daartoe regels opstellen maar de voedingsindustrie slaagt er succesvol in regelgeving die het gebruik van suiker significant terugdringt te ondermijnen.

Een rare tegenstelling. Aan de ene kant zegt minister Schippers de kosten van de Volksgezondheid te willen beheersen en aan de andere kant laat haar ministerie en ons parlement zich zo door voedselproducent lobbyisten beïnvloeden dat de strijd tegen hartziekten, zwaarlijvigheid en diabetes door overmatig suikergebruik nauwelijks echt van de grond komt.

De werkwijze van de bedrijven en belangenorganisaties achter frisdrank, snacks en zoete etenswaren is onafhankelijk onderzocht. Het blijkt dat men jaarlijks miljoenen euro ‘s uitgeeft om de regelgeving te beïnvloeden. Men wil een suikerbelasting of duidelijke etiketten met de hoeveelheid suiker “tegen elke prijs” voorkomen, aldus de onderzoekers. De onderzoekers schrijven dat de suiker en voedingsindustrie in haar oneerlijkheid en veronachtzaming van de gezondheid van mensen de tactieken van de tabakslobby evenaart.

Nederland is één van de weinige landen waar de lobbyisten en politici niet in een openbaar register moeten bijhouden wie, op welk moment, over wat hebben gesproken. Ik vind dat dit zou moeten veranderen. Het kan dan best eens blijken dat de lobbyisten zich met hun ongezonde methoden en leugens vooral richten op het ministerie van Volksgezondheid.”

Bericht achterlaten