Column Het Nieuws van de Vooruitgang – Willem Lageweg

Vanochtend hoorde je de column van Willem Lageweg op Sublime FM. Willem is voormalig directeur van MVO Nederland, een organisatie die heel Nederland warm maakt voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Willem Lageweg: “Inkopers hebben de sleutel in handen voor een betere wereld”. Hele column terug luisteren? Klik dan snel verder.

“Bedrijven en overheden kopen met elkaar heel veel in. Volgens de beroepsorganisatie van inkopers, de NEVI, wordt er jaarlijks voor meer dan 500 miljard euro ingekocht. Het gaat o.a. om grondstoffen, gebouwen en om tal van facilitaire en personeelsdiensten op terreinen als computers, vervoer, voeding en zorg.

Een sterk opkomend onderwerp is de invloed die inkopers kunnen hebben op thema’s als duurzaamheid en gezondheid. Via de eisen die zij aan leveranciers stellen kunnen inkopers duurzaamheid bevorderen of – in het verkeerde geval – ontmoedigen.

Voor mij hebben inkopers daarom de sleutel in handen voor een betere wereld. Met hun enorme inkoopkracht van alleen al in Nederland 500 miljard euro, kunnen zij hele markten verduurzamen en vervuiling en verspilling fors terug dringen.

NEVI wil duurzaamheid daarom nog meer centraal gaan stellen, ondersteund door een nieuwe internationale richtlijn die een mondiale standaard wordt op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. Het is goed nieuws dat de wereld van professionele inkopers duurzaamheid tot speerpunt maakt. 

Het zou geweldig zijn als ook alle consumenten extra stappen gaan zetten bij duurzaam inkopen en boodschappen doen. Willen we de opwarming van de aarde echt een halt toeroepen, dan zal iedereen continue naar het eigen inkoopgedrag moeten kijken En dat is voor velen best nog even wennen.

Fijn weekend.”

Bericht achterlaten