Column: Richard Klatten

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Richard Klatten, directeur van groene energieleverancier Qurrent, over de mogelijkheden van duurzame energie.

Column Richard Klatten (Qurrent) – 3 februari 2016 by Sublime Fm on Mixcloud

“Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook zo. Gisteren vertelde mijn collega glunderend van trots over de lage CO2-uitstoot van zijn gloednieuwe Duitse auto. Ik dacht natuurlijk maar aan 1 ding: sjoemelsoftware. Een schonere dieselmotor, zonder aan prestaties in te leveren; te mooi om waar te zijn.

Ik had een deja-vu uit de energiesector: sjoemelstroom. Met een administratief trucje worden certificaten geplakt op grijze stroom en verkocht als groen. Het gaat over hetzelfde. Over de ijdele hoop van consumenten dat hun vertrouwde energiebedrijf of autofabrikant –groot geworden met de verbranding van fossiele brandstoffen– de oplossing gaat brengen voor de vervuiling die ze zelf hebben veroorzaakt. Laat ik u uit de droom helpen: dat kunnen ze niet. Een marktveranderaar is zelden afkomstig uit de traditionele sector zelf. Wie zoekt naar innovatie, kijkt niet naar de traditionele bedrijven, maar naar de disruptieve nieuwkomers. Alleen die kunnen veranderen. Want als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook zo”. 

Bericht achterlaten