Column – Willem Lageweg

Vanochtend hoorde je de column van Willem Lageweg op Sublime FM. Willem is directeur van MVO Nederland, een organisatie die heel Nederland warm maakt voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Benieuwd wat er in Nederland speelt op het gebied van klimaat, afval of de werkende mens? Je kunt zijn column hier terugluisteren!

“Vandaag wil ik het met u hebben over beton. Beton is letterlijk en figuurlijk een grijs product waar mensen niet vaak bij stil staan.

Maar wist u dat beton na water het meest gebruikte materiaal in de wereld is?
Probleem is echter dat de productie en het gebruik van beton zorgen voor een hoge CO2 uitstoot. De sector is daarom aan de slag gegaan met allerlei innovaties om deze uitstoot terug te dringen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruikt beton te recyclen of door duurzamere materialen te gebruiken. Door de samenstelling van beton te veranderen kan flink worden bespaard op grondstoffen en op de uitstoot van CO2. Maar daar is nog wel veel innovatie voor nodig, want beton moet natuurlijk altijd ijzersterk zijn.

Vorige week hebben alle schakels in de keten besloten de handen ineen te slaan. Onder begeleiding van MVO Nederland werkt men aan een sectorbreed akkoord dat de uitstoot fors terugdringt en ook goed is voor de bedrijfsrendementen. Omdat hier veel partijen met soms tegengestelde belangen bij betrokken zijn, wordt dat een hele klus.

Maar het getuigt van moed dat een sector die het financieel erg moeilijk heeft zonder overheidsdwang zelf besluit fors in te zetten op groene beton. Petje af dus voor de betonsector.”

Bericht achterlaten