Concertreview: Eric Vloeimans ft. Licks & Brains swingen de pan uit

Het was redelijk afgeladen donderdagavond in TivoliVredenburg voor het concert van Eric Vloeimans. Lees hier de hele review.

Een volwaardige bigband?
Trompettist Eric Vloeimans speelde met Licks & Brains, een 18-koppige band die jazz mengt met een fikse dosis soul, funk en dance. De band speelde eerder samen met solisten als Benjamin Herman, Joseph Bowie (Defunkt), Anton Goudsmit en Thijs van Leer (Focus), en donderdag dus met Vloeimans voor hun EP-presentatie, ‘Electric Minds’. Er zat ook een Sublime-tintje aan dit concert: de bandleider is Rolf Delfos, één van de vaste gezichten van de zondagavond. Medepresentator van Dutch Jazz, Bart Wirtz, produceerde de plaat, samen met Oscar de Jong, bekend van Kraak en Smaak. 

De Cloud Nine-zaal in TivoliVredenburg was gezellig druk. Het is een kleine zaal, maar groot genoeg voor een wervelend optreden. Wat vooral indruk maakte, nog voordat de bigband begonnen was, was de imposante rij aan instrumenten. 18 man sterk, dat kan een krachtig geluid teweeg brengen. Dat bleek ook gelijk toen de band begint te spelen. Bandleider Rolf Delfos, bekend van het zondagavondprogramma ‘Dutch Jazz’, kwam met megafoon het podium oplopen tijdens het eerste nummer en zette daarmee gelijk de toon. Ja, dit is een volwaardige bigband – hoewel Delfos zelf een hekel heeft aan deze term – en het swingde daadwerkelijk de pan uit, nog vóórdat Vloeimans het podium betreedde. Toen hij dan eindelijk aantreedde, was de chemie tussen Vloeimans, Delfos en de rest van de band zeer aanstekelijk. 

 

Mee op reis
De nummers hadden een fijne groove, goede baseline en elektronische elementen. De band speelde een nummer van Marcus Miller voordat Vloeimans zich bij hen voegde. In een flamboyante outfit, die alleen Vloeimans kon hebben, betreedde hij het podium. Het eerste nummer dat ze spelen was erg mellow, had veel klanken die doen denken aan water en ruis, en ging daarna over op een reggae-ska-achtige beat, die donker aandeed maar lekker in het gehoor lag

Vloeimans’ praatjes waren erg vrolijk en nemen het publiek mee op de reis. Op de impliciete vraag waarom hij met Licks en Brains is gaan spelen, is het antwoord: ‘gewoon, omdat ik het heel goed vind!’. Daarnaast straalde het geluk van de heren af. Vloeimans: ‘Dat geluk is jullie (het publiek, red.) erg gegund!’.

Een contrast tussen rust en enthousiasme
Het was hetzelfde publiek als dat in de achterkamertjes van North Sea Jazz, dit kwam voor de wat minder toegankelijke muziek. Dat is heel begrijpelijk, maar tegelijkertijd ‘zonde’: omdat er zodanig veel elektronische invloeden in terugkomen en zo ritmisch is en lekker in het gehoor ligt, dat het ook jongeren móét kunnen aanspreken. Dat is niets ten nadele van de muzikanten overigens, maar wel een overweging waar de muziekindustrie notie van zou moeten nemen.

Vervolgens volgde een ode aan Maceo Parker. De wisselwerking tussen Delfos en Vloeimans is goed. Ze voelden elkaar goed aan en het enthousiasme spatte er vooral vanaf!

Maar ook de rustige nummers, bracht Vloeimans met zoveel gevoel, dat het jaloersmakend was. Rust was er ook, terwijl dat lang niet bij alle hedendaagse trompettisten het geval is. De muziek leende zich voor ultiem wegdromen, terwijl hij je meevoerde naar diepe, ruwe jungles en verre bestemmingen. Al met al een swingende, fantastische avond met het ‘Brabants engeltje’, de liefkozende bijnaam voor Vloeimans door Delfos. De EP belooft veel goeds – gaat dat horen!

 

2 reacties op “Concertreview: Eric Vloeimans ft. Licks & Brains swingen de pan uit

 1. Nena Hartog

  Hallo,
  Dank voor je bericht. Kun je een afbeelding maken van het probleem? Dan kunnen wij zien wat er precies aan de hand is.
  Wij hebben de playlist net op een aantal telefoons getest, en hij doet het momenteel gewoon.
  Een uitgebreide uitleg kunt u sturen naar info@sublime.nl.
  Groet, team Sublime.

 2. N.Gijsbers.

  Heb sinds kort de SUBLIME app gedownload. Zocht tevergeefs naar het programma over de te spelen nummers. Vond wel de nummers die gespeeld zijn tot het moment van inloggen.
  Mogelijk doe ik wat verkeerd.
  Indien mogelijk gaarne uitleg!
  Bij voorbaat mijn dank.

Bericht achterlaten