Concertreview: Eric Vloeimans ft. Licks & Brains
19

Concertreview: Eric Vloeimans ft. Licks & Brains

Het was redelijk afgeladen donderdagavond in TivoliVredenburg voor het concert van Eric Vloeimans. Lees hier de hele review.

Een volwaardige bigband?
Trompettist Eric Vloeimans speelde met Licks & Brains, een 18-koppige band die jazz mengt met een fikse dosis soul, funk en dance. De band speelde eerder samen met solisten als Benjamin Herman, Joseph Bowie (Defunkt), Anton Goudsmit en Thijs van Leer (Focus), en donderdag dus met Vloeimans voor hun EP-presentatie, ‘Electric Minds’. Er zat ook een Sublime-tintje aan dit concert: de bandleider is Rolf Delfos, één van de vaste gezichten van de zondagavond. Medepresentator van Dutch Jazz, Bart Wirtz, produceerde de plaat, samen met Oscar de Jong, bekend van Kraak en Smaak. 

De Cloud Nine-zaal in TivoliVredenburg was gezellig druk. Het is een kleine zaal, maar groot genoeg voor een wervelend optreden. Wat vooral indruk maakte, nog voordat de bigband begonnen was, was de imposante rij aan instrumenten. 18 man sterk, dat kan een krachtig geluid teweeg brengen. Dat bleek ook gelijk toen de band begint te spelen. Bandleider Rolf Delfos, bekend van het zondagavondprogramma ‘Dutch Jazz’, kwam met megafoon het podium oplopen tijdens het eerste nummer en zette daarmee gelijk de toon. Ja, dit is een volwaardige bigband – hoewel Delfos zelf een hekel heeft aan deze term – en het swingde daadwerkelijk de pan uit, nog vóórdat Vloeimans het podium betreedde. Toen hij dan eindelijk aantreedde, was de chemie tussen Vloeimans, Delfos en de rest van de band zeer aanstekelijk. 

Mee op reis
De nummers hadden een fijne groove, goede baseline en elektronische elementen. De band speelde een nummer van Marcus Miller voordat Vloeimans zich bij hen voegde. In een flamboyante outfit, die alleen Vloeimans kon hebben, betreedde hij het podium. Het eerste nummer dat ze spelen was erg mellow, had veel klanken die doen denken aan water en ruis, en ging daarna over op een reggae-ska-achtige beat, die donker aandeed maar lekker in het gehoor lag

Vloeimans’ praatjes waren erg vrolijk en nemen het publiek mee op de reis. Op de impliciete vraag waarom hij met Licks en Brains is gaan spelen, is het antwoord: ‘gewoon, omdat ik het heel goed vind!’. Daarnaast straalde het geluk van de heren af. Vloeimans: ‘Dat geluk is jullie (het publiek, red.) erg gegund!’.

Een contrast tussen rust en enthousiasme
Het was hetzelfde publiek als dat in de achterkamertjes van North Sea Jazz, dit kwam voor de wat minder toegankelijke muziek. Dat is heel begrijpelijk, maar tegelijkertijd ‘zonde’: omdat er zodanig veel elektronische invloeden in terugkomen en zo ritmisch is en lekker in het gehoor ligt, dat het ook jongeren móét kunnen aanspreken. Dat is niets ten nadele van de muzikanten overigens, maar wel een overweging waar de muziekindustrie notie van zou moeten nemen.

Vervolgens volgde een ode aan Maceo Parker. De wisselwerking tussen Delfos en Vloeimans is goed. Ze voelden elkaar goed aan en het enthousiasme spatte er vooral vanaf!

Maar ook de rustige nummers, bracht Vloeimans met zoveel gevoel, dat het jaloersmakend was. Rust was er ook, terwijl dat lang niet bij alle hedendaagse trompettisten het geval is. De muziek leende zich voor ultiem wegdromen, terwijl hij je meevoerde naar diepe, ruwe jungles en verre bestemmingen. Al met al een swingende, fantastische avond met het ‘Brabants engeltje’, de liefkozende bijnaam voor Vloeimans door Delfos. De EP belooft veel goeds – gaat dat horen!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
20:39 Quincy Jones
ai no corrida quincy jones
20:35 SAULT
bitter streets sault
20:30 Donny Hathaway
little ghetto boy donny hathaway
20:24 Jamie Cullum
wind cries mary jamie cullum
20:21 UB40
tell me is it true ub40
20:15 Ben E. King
music trance ben e. king
20:12 Alicia Keys
a woman's worth (live) alicia keys
20:07 Shirley Horn
mack the knife shirley horn
20:03 John Mayer
helpless john mayer
19:53 Harold Melvin and the Blue Notes
satisfaction guaranteed harold melvin and the blue notes