Crossfitter SquatCilla over een veganistisch sportdieet

Als je veel sport, kunnen je spieren wel wat extra eiwitten gebruiken. Dus na een intensieve training kun je het beste een halve kilo kwark weglepelen… of toch niet?
Deze week hoor je bij ons extra veel inspirerende verhalen over gezond, lekker en verantwoord eten. Vandaag hebben we het over eiwitten. Cilla Zwarts-Voogd – ook wel bekend onder haar blognaam ‘SquatCilla’ –  is fanatiek crossfitter en bovendien veganist – dus voor haar geen kwark meer na de training. Maar bijvoorbeeld erwten-eiwitten, aangevuld met fruit.

“Ik neem dan bijvoorbeeld een proteineshake van plantaardige eiwitten. Dus meestal is dat erwten-eiwitten, aangevuld met fruit. Om dan de combinatie van eiwitten en koolhydraten te optimaliseren, zodat de eiwitten beter worden opgenomen. Dus meestal is dat bij mij gewoon een shake met een schepje eiwitpoeder en fruit. Een banaan, of kersen – daar zitten ook bepaalde antioxidanten in die goed zijn voor je spierherstel. En die voorkomen ook spierpijn.”

Volgens Cilla zijn haar sportprestaties alleen maar verbeterd sinds ze al haar eiwitten uit planten haalt. En ze is niet de enige – ook Mike Tyson en Arnold Schwarzenegger zweren bij een veganistisch dieet. Plantaardig eten is duidelijk een groeiende markt in Nederland, vertelt Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance.

“Je ziet dat er in Nederland alleen al meer dan 160 bedrijven zijn die zich bezighouden met plantaardige eiwitten. En die daar steeds succesvoller in worden. Dus je ziet zelfs nu al overnames van jonge, kleine bedrijven door grote bedrijven. Je ziet dat internationale supermarktketens en investeerders, die komen naar Nederland toe om daar in te tappen op de mooie dingen die wij hier bedenken.”

Een mooie ontwikkeling dus, die eiwittransitie – zowel voor sterke spieren als de economie.

Bericht achterlaten