Cynthia Tulp: “Veel te veel geld uitgeven met je gezicht”

Er komt een nieuwe betaalmethode in China die geld uitgeven wel heel makkelijk maakt. Betaaldeskundige Cynthia Tulp vreest voor haar portemonnee…

Van de week las ik een artikel dat men in China een proef start met een nieuwe manier van betalen in de metro. Betalen met je gezicht! Je loopt naar het toegangspoortje, scant je gezicht en het bedrag wordt van je rekening af geschreven.

Het is nog een proef, maar het past in alle nieuwe initiatieven waarin het kopen en betalen steeds makkelijker wordt. Mijn koffie op het station betaal ik nu al met mijn horloge of ring, een drankje op een festival met mijn telefoon en straks dus een treinkaartje door het scannen van mijn gezicht. Heel makkelijk, geen wachtrijen, geen gedoe met kaartjes, pasjes of geld. Maar geld uitgeven wordt op deze manier zo makkelijk dat ik vaak niet eens doorheb hoeveel ik uitgeef op een dag. En dat is dan natuurlijk weer niet de bedoeling.

Gelukkig heb ik daar ook weer slimme hulpjes voor, zoals digitale huishoudboekjes. Die laten in één oogopslag zien waar ik mijn geld aan uitgeef. Ook geven ze alerts als ik te veel aan bepaalde zaken uitgeef of wanneer mijn saldo te laag is. En er komt ongetwijfeld ook de optie dat ik bij een aankoop automatisch de vraag krijg of ik wel echt dat geld uit wil geven: “Claudia, weet je zeker dat je NOG een paar schoenen wilt kopen en WEER buiten de deur wilt eten?” Want alles begint natuurlijk gewoon bij mijn eigen koopgedrag. En ik ben de enige die dat kan beheersen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

 

Bericht achterlaten