‘Koffie’ van dadelpitten: zou jij het proberen?
5

‘Koffie’ van dadelpitten: zou jij het proberen?

De start-up First Date Daffee wil de koffie- en theemarkt opschudden met een warme drank gemaakt van geroosterde dadelpitten. Wij namen de proef op de som en zetten een bakkie.

Zo op het oog zou de dadelpit zomaar het lange, dunne neefje van de koffieboon kunnen zijn. En wat blijkt: net als de koffieboon kun je hem inderdaad roosteren en malen, en van het poeder een heldere, donkere drank maken.

Daffee’ vormt een alternatief voor koffie en thee, zegt de oprichter van First Date, de Syrische Rahaf Al Lymoni (28) in een telefoongesprek. Samen met haar man Tamim Kbarh (30) runt Al Lymoni een webshop met zakken Daffee in verschillende smaken: puur, kardemom, sinaasappelschillen en vanille. De start-up is niet onopgemerkt is gebleven: Het FD merkte Al Lymoni onlangs aan als een van de 50 jonge talenten in Nederland waar we dit jaar nog veel van gaan horen.

Huisgemaakte drank

Het idee om van dadelpitten een warme drank te maken is niet nieuw, zegt Al Lymoni. In het Midden-Oosten wordt er al veel langer mee geëxperimenteerd: mensen geloven dat de drank helpt tegen darmklachten en andere gezondheidsproblemen. ‘Het is daar echt een huisgemaakte drank, het ligt niet in de winkels’, legt Al Lymoni uit. ‘Toen ik voor het eerst foto’s van Daffee deelde op mijn Instagram, kreeg ik veel verbaasde reacties. Ook van Arabische mensen die benieuwd waren naar de smaak.’

V.l.n.r.: Dadels, pitten, geroosterd, gemalen, Daffee. Foto: Rahaf Al Lymoni. 

Benieuwd, dat waren wij natuurlijk ook, dus brouwden we een verse kop dadelkoffie (smaak: ‘puur’) met een filterkoffieapparaat. Door de warme, enigszins zoete geur van de gemalen pitten zou je ook een zoete drank verwachten, maar het tegendeel blijkt waar: de drank heeft een aardse, houtige smaak. ‘Een beetje vreemd’, omschrijft iemand het in een Google-review, ‘maar je went eraan’.

Het drankje is met ieder koffieapparaat te maken, zegt Al Lymoni, bijvoorbeeld met een percolator of een French press. De ambitie is om het product op termijn ook in capsulevorm beschikbaar te maken.

Geroosterd restproduct

Voor het pittenpoeder werkt First Date samen met biologische dadelboeren in het Midden-Oosten, onder meer in Tunesië en Marokko. De meeste boeren ontpitten hun dadels voor de verkoop; de pitten gooien ze weg. First Date betaalt de boeren om het restproduct te bewaren, te roosteren en te malen.

Het verpakken van het poeder gebeurt vooralsnog bij Al Lymoni en Kbarh thuis in het Noord-Hollandse Oosthuizen, waar het stel een woning kreeg toegewezen van het asielzoekerscentrum waar Al Lymoni eerder verbleef. Op termijn hopen ze een woon- en werkruimte te vinden in Amsterdam.

Op dit moment is Daffee alleen te koop via de webshop. Al Lymoni’s droom is dat het product in de toekomst niet alleen verkrijgbaar is in supermarkten en cafés, maar ook op vliegvelden, universiteiten en in ziekenhuizen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:50 Lalah Hathaway & Robert Glasper
show me your soul lalah hathaway & robert glasper
10:47 Otis Redding
fa-fa-fa-fa fa (sad song) otis redding
10:43 Lenny Kravitz
i belong to you lenny kravitz
10:39 Belleruche
anything you want (not that) belleruche
10:36 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
10:26 Omar
there's nothing like this omar
10:22 Gabin ft. Dee Dee Bridgewater
into my soul gabin ft. dee dee bridgewater
10:17 Robin Thicke
hola robin thicke
10:13 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
10:10 Toco
mané toco