‘Koffie’ van dadelpitten: zou jij het proberen?
5

‘Koffie’ van dadelpitten: zou jij het proberen?

De start-up First Date Daffee wil de koffie- en theemarkt opschudden met een warme drank gemaakt van geroosterde dadelpitten. Wij namen de proef op de som en zetten een bakkie.

Zo op het oog zou de dadelpit zomaar het lange, dunne neefje van de koffieboon kunnen zijn. En wat blijkt: net als de koffieboon kun je hem inderdaad roosteren en malen, en van het poeder een heldere, donkere drank maken.

Daffee’ vormt een alternatief voor koffie en thee, zegt de oprichter van First Date, de Syrische Rahaf Al Lymoni (28) in een telefoongesprek. Samen met haar man Tamim Kbarh (30) runt Al Lymoni een webshop met zakken Daffee in verschillende smaken: puur, kardemom, sinaasappelschillen en vanille. De start-up is niet onopgemerkt is gebleven: Het FD merkte Al Lymoni onlangs aan als een van de 50 jonge talenten in Nederland waar we dit jaar nog veel van gaan horen.

Huisgemaakte drank

Het idee om van dadelpitten een warme drank te maken is niet nieuw, zegt Al Lymoni. In het Midden-Oosten wordt er al veel langer mee geëxperimenteerd: mensen geloven dat de drank helpt tegen darmklachten en andere gezondheidsproblemen. ‘Het is daar echt een huisgemaakte drank, het ligt niet in de winkels’, legt Al Lymoni uit. ‘Toen ik voor het eerst foto’s van Daffee deelde op mijn Instagram, kreeg ik veel verbaasde reacties. Ook van Arabische mensen die benieuwd waren naar de smaak.’

V.l.n.r.: Dadels, pitten, geroosterd, gemalen, Daffee. Foto: Rahaf Al Lymoni. 

Benieuwd, dat waren wij natuurlijk ook, dus brouwden we een verse kop dadelkoffie (smaak: ‘puur’) met een filterkoffieapparaat. Door de warme, enigszins zoete geur van de gemalen pitten zou je ook een zoete drank verwachten, maar het tegendeel blijkt waar: de drank heeft een aardse, houtige smaak. ‘Een beetje vreemd’, omschrijft iemand het in een Google-review, ‘maar je went eraan’.

Het drankje is met ieder koffieapparaat te maken, zegt Al Lymoni, bijvoorbeeld met een percolator of een French press. De ambitie is om het product op termijn ook in capsulevorm beschikbaar te maken.

Geroosterd restproduct

Voor het pittenpoeder werkt First Date samen met biologische dadelboeren in het Midden-Oosten, onder meer in Tunesië en Marokko. De meeste boeren ontpitten hun dadels voor de verkoop; de pitten gooien ze weg. First Date betaalt de boeren om het restproduct te bewaren, te roosteren en te malen.

Het verpakken van het poeder gebeurt vooralsnog bij Al Lymoni en Kbarh thuis in het Noord-Hollandse Oosthuizen, waar het stel een woning kreeg toegewezen van het asielzoekerscentrum waar Al Lymoni eerder verbleef. Op termijn hopen ze een woon- en werkruimte te vinden in Amsterdam.

Op dit moment is Daffee alleen te koop via de webshop. Al Lymoni’s droom is dat het product in de toekomst niet alleen verkrijgbaar is in supermarkten en cafés, maar ook op vliegvelden, universiteiten en in ziekenhuizen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
22:49 Nuyorican Soul
i am the black gold of the sun nuyorican soul
22:45 Earth Wind & Fire
can't hide love earth wind & fire
22:40 Lighthouse Family
high (itaal shur's beautiful urban mix) lighthouse family
22:36 Frank Sinatra
lady is a tramp frank sinatra
22:33 Eva Valery
dandelion eva valery
22:30 Al Green
love and happiness al green
22:24 Blu Cantrell
hit' m up style blu cantrell
22:20 Dennis van Aarssen
i still got it dennis van aarssen
22:16 Sade
the sweetest taboo sade
22:13 David McCallum
the edge david mccallum