De dag in vooruitgang: aders als fraudebestendig ID, en meer
1

De dag in vooruitgang: aders als fraudebestendig ID, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 17 februari 2021. 

Coronapatiënten liggen korter op de IC

Coronapatiënten die op de IC belanden, liggen daar gemiddeld korter dan in de eerste golf; 15 dagen in plaats van 21. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie waar de NOS over schrijft.

Ook de kans op overlijden is afgenomen: van 30 procent in de eerste golf naar 20 procent in de huidige tweede golf. Wel zijn patiënten die op de IC belanden gemiddeld iets zieker.

 

Primeur: eerste homostel krijgt kind van draagmoeder met eiceldonatie

Voor het eerst krijgt een homostel in Nederland een kind via een draagmoeder én met behulp van eiceldonatie. Dat meldt RTL Nieuws.

De draagmoeder van het stel wilde niet dat het kindje haar genen kreeg, en wilde daarom de eicel van een andere vrouw gebruiken. Dat was in Nederland eerder niet mogelijk, maar een kliniek in Elsendorp biedt die optie sinds twee jaar wel.

De stichting Meer dan Gewenst, die opkomt voor LHBTI-ers met een kinderwens, heeft lang gelobbyd voor deze stap en is blij dat deze nu voor het eerst is gezet.

De draagmoeder is inmiddels 14 weken zwanger.

 

Aders als fraudebestendig ID

Checken of je bent wie je zegt dat je bent kan onder meer met vingerafdrukken en gezichtsherkenning. Australische onderzoekers zeggen dat er een manier is die minder fraudegevoelig is: het scannen van de aders bovenop je hand. Dat schrijft CNN.

De techniek is niet nieuw, maar tot nu toe werd er high tech apparatuur voor gebruikt. De onderzoekers hebben nu een systeem ontwikkeld waarbij je gewone 3D-camera’s kunt gebruiken.

In een proef bleek die aanpak 99 procent accuraat. Zo’n systeem op basis van ader-patronen is volgens het team moeilijker te vervalsen dan systemen op basis van vingerafdrukken of gezichtsherkenning. Ze stellen dat je het bijvoorbeeld kunt gebruiken om telefoons of laptops te ontgrendelen.

 

KitKat gaat vegan

Nestlé komt met een vegan versie van de KitKat, de ‘Kitkat V’. In plaats van koemelk wordt er rijstmelk gebruikt om de chocola te maken, zo meldt CNN.

Vanaf eind dit jaar komt de vegan reep in een aantal landen op de markt. Of Nederland daar al bij zit is nog niet bekend. Op termijn wordt de KitKat V wereldwijd uitgerold.

KitKat is niet het eerste grote chocolademerk dat een vegan reep op de markt brengt; twee jaar geleden kwam ook Mars al met een selectie van plantaardige chocola.

 

Zo verlaat je snel en pijnloos een videogesprek

Als je al een jaar vanuit huis werkt is de kans groot dat je bekend met de situatie: een videogesprek is bijna afgelopen en terwijl je vriendelijk lachend ‘doei’ zegt en zwaait, ben je tegelijkertijd druk op zoek naar de juiste knop om het gesprek te verlaten. Het duurt allemaal net te lang. Ongemakkelijk.

Dat vond ook de Amerikaanse creative director Brian Moore, zo is te zien in een video van de BBC. Moore ontwikkelde een trektouwtje – zo een als veel badkamerlampen hebben – dat je kunt verbinden met je computer. Het touwtje hang je naast je bureau. Als je eraan trekt, verlaat je snel en pijnloos het gesprek.

Moore heeft de handleiding om het systeem zelf te bouwen beschikbaar gesteld op het softwareplatform Github. Ben je een beetje handig, dan weet je wat je te doen staat.

 

Meer diversiteit onder emoji-koppels

Er komen weer nieuwe emoji’s aan voor gebruikers van iOS: ruim 200 emoji’s moeten het aanbod diverser maken. Dat meldt TeenVogue.

Het gaat vooral om variaties op het al bestaande plaatje van stellen met een hartje erbij; daarvan komen er meer variaties in gender en huidskleur.

De emoji’s zijn onderdeel van de update naar iOS 14.5, die later deze maand wordt verwacht.

 

Festival- en concertvouchers langer geldig

Nieuws voor wie nog een kaartje heeft voor een concert, festival of voorstelling: De zogeheten ‘Bewaar je ticket, geniet later’-regeling wordt verlengd. Dat meldt RTL Nieuws.

De regeling werd vorig jaar april in het leven geroepen; had je een kaartje voor een afgelast evenement, dan kon je kiezen voor een voucher om later naar een ander optreden te gaan.

De regeling zou eerst 13 maanden gelden, dat wordt nu 26 maanden.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:54 Seal
fly like an eagle seal
11:50 Jessie Ware
remember where you are jessie ware
11:48 Etta James
at last etta james
11:44 The Meltdown
better days the meltdown
11:40 Sade
when am i going to make a living sade
11:35 John Lee Hooker & Carlos Santana
the healer john lee hooker & carlos santana
11:29 Carole King
i feel the earth move carole king
11:25 Erykah Badu
on and on erykah badu
11:21 Harry Connick Jr. ft. Kim Burrell
all these people harry connick jr. ft. kim burrell
11:17 Ziggy Marley & The Melody Makers
tomorrow people ziggy marley & the melody makers