De dag in vooruitgang: Barcelona wordt wilder – en meer
0

De dag in vooruitgang: Barcelona wordt wilder – en meer

Heb je het gemist, of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van 1 februari 2021. 

Nederlander wil sigaretten sneller de supermarkt uit

Tweederde van de Nederlanders wil dat sigaretten sneller uit de supermarkten verdwijnen dan de overheid van plan is. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking van KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. Dat meldt het AD.

Eind vorig jaar kondigde demissionair staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid aan dat supermarkten vanaf 2024 moeten stoppen met de verkoop van sigaretten. Uit het onderzoek van de gezondheidsfondsen blijkt nu dat een ruime meerderheid van de Nederlanders dat graag eerder zien gebeuren – liefst zelfs binnen een jaar.

De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij pleiten voor een direct een verbod. Als alleen tabaksspeciaalzaken nog sigaretten mogen verkopen, zou dat volgens een eerder onderzoek 210.000 mensen van het roken afhouden en mogelijk meer dan 100.000 sterfgevallen voorkomen.

Pijnlijke parasiet komt bijna niet meer voor

Het aantal mensen in Afrika dat te maken krijgt met de Guineaworm blijft afnemen. De ziekte is bijna de wereld uit, meldt RTL Nieuws.

De Guineaworm is een parasiet die onder de huid kan kruipen en daarmee veel pijn veroorzaakt. Mensen krijgen de parasiet binnen door het drinken van verontreinigd water.

Een medicijn of vaccin bestaat nog niet. Daarom werd de afgelopen jaren vooral ingezet op voorlichting over het zuiveren van water. Die aanpak blijkt te werken. In 2019 werden er 54 gevallen gemeld en in 2020 nog maar 27.

Belastingstelsel voor de circulaire economie

Denktank Ex’tax overhandigt vandaag een plan voor een nieuw belastingstelsel aan demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Dat meldt het FD.

Volgens de denktank remt het huidige belastingstelsel de groei van de circulaire economie. Dat zou komen doordat de belasting op grondstoffen en vervuiling te laag is, en die op arbeid juist te hoog. Dat werkt de groei van een kringloopeconomie tegen, want daarvoor is veel arbeid en kennis nodig, zegt de denktank.

In het plan staan twintig concrete maatregelen waar Nederland mee aan de slag kan. Onder meer een heffing op luchtvervuiling door de industrie, en een hogere vliegtaks.

Ex’tax-directeur Femke Groothuis zegt dat een belastingverschuiving geen makkelijke klus is. Maar als meer mensen zien wat het kan opleveren, wordt een verschuiving volgens haar wel waarschijnlijker.

Barcelona wordt wilder

Toen de Spaanse stad het afgelopen voorjaar voor het eerst in lockdown ging, kreeg het leven in de parken vrij spel. Er was meer rust en minder onderhoud, en dat leidde tot een weelde aan planten én een toename van het aantal vlinders en andere insecten.

De stad wil deze wildere aanpak nu vasthouden en de natuur meer z’n gang laten gaan, zo schrijft The Guardian

Het stadsbestuur van Barcelona was eerder al van plan om het groen in de stad meer op z’n beloop te laten. Het resultaat van de eerste lockdown helpt om inwoners te overtuigen van deze aanpak.

De stad is nu bezig ruim 780.000 vierkante meter aan ‘groene open ruimte’ te creëren. Ook aan de dieren wordt gedacht: er komen 200 nesttorens voor vogels, 40 bijenkorven en 80 insectenhotels.

Voor 10 euro van Barcelona naar Madrid

Nu we er toch zijn. Snel en goedkoop van Barcelona naar Madrid en andersom: een nieuwe hogesnelheidstrein, de Spaanse Avlo, maakt dat vanaf deze zomer mogelijk. Dat meldt CNN.

Vanaf 23 juni rijdt de trein heen en weer tussen de twee steden. De reis is zo’n 500 kilometer lang en duurt 2,5 uur, met een maximale snelheid van 330 kilometer per uur.

Een enkele reis is verkrijgbaar vanaf 10 euro. Of de trein deze zomer ook volop gebruikt kan worden is de vraag. Op dit moment gelden in Spanje nog veel beperkende maatregelen in verband met het coronavirus.

Meer aandacht voor vogels

Hier in Nederland deed een recordaantal mensen het afgelopen weekend mee aan de nationale vogeltelling, en ook in Verenigd Koninkrijk groeit de aandacht voor koolmezen en roodborstjes.

Britse vogelclubs zien hun ledenaantallen tijdens de lockdown flink stijgen, schrijft The Guardian.

De Britse Vogelbescherming denkt te weten hoe dit komt. In een recente enquete van de organisatie gaf de helft van de deelnemers aan zich bewuster te zijn van de natuur in hun buurt. Onder meer omdat vogelgeluiden beter zijn te horen nu er minder lawaai is van verkeer.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:46 Mary Wells
my guy mary wells
05:40 Prince
sexy m.f. prince
05:37 Jamie Cullum
wind cries mary jamie cullum
05:33 John Mayer
slow dancing in a burning room john mayer
05:29 Curtis Harding
i won't let you down curtis harding
05:25 A Taste Of Honey
boogie oogie oogie a taste of honey
05:21 Oleta Adams
rhythm of life oleta adams
05:18 Madeleine Peyroux
don't wait too long madeleine peyroux
05:14 Lou Rawls
see you when i get there lou rawls
05:10 Young Gun Silver Fox
private paradise young gun silver fox