De dag in vooruitgang: Beter thuiswerken dankzij ‘focusmaatje’, en meer
1

De dag in vooruitgang: Beter thuiswerken dankzij ‘focusmaatje’, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 22 februari 2021. 

Kan een wildvreemde helpen je thuiswerkdag productiever te maken?

Werk je vanuit huis, dan is het misschien wel eens een uitdaging: hoe blijf je productief zonder collega’s om je heen? Er zijn bedrijven die daar een oplossing voor bieden, lezen we bij de BBC.

Een van deze bedrijven is Focusmate uit New York. Via dit platform kun je jezelf koppelen aan iemand anders die ook thuis werkt – een vreemde die misschien wel aan de andere kant van de wereld woont. Als je bent gekoppeld maak je een minuutje kennis, om vervolgens 50 minuten lang geconcentreerd aan het werk te gaan. Wetende dat de ander dat ook doet. Als de tijd om is bespreek je samen nog even hoe het is gegaan.

Een ander Amerikaans bedrijf, Caveday, heeft een andere aanpak. Caveday zet in op groepssessies met zo’n twintig mensen tegelijk. Deelnemers houden ook samen pauze – bijvoorbeeld door even te stretchen of een spelletje doen.

Bedrijfsadviseur Chris Dyer, expert op het gebied van werken op afstand, is positief over dit soort initiatieven, zegt hij tegen de BBC. Volgens Dyer zijn mensen productiever wanneer ze zich met een ander verbonden voelen.

 

‘Wereldprimeur’: Britse tieners krijgen hersteld donorhart

Een hoopgevende ontwikkeling in de medische wereld: in een ziekenhuis in Londen hebben zes Britse tieners een donorhart gekregen dat al was gestopt met kloppen, maar weer tot leven werd gewekt door een machine. De machine pompt donorbloed door het hart, houdt het warm en levert voedingsstoffen.

Volgens de NHS, de Britse gezondheidszorg, gaat het om een wereldprimeur, zo schrijft de NOS. De methode is eerder al gebruikt voor volwassenen, maar nog niet voor kinderen.

Door donorharten die eerder niet bruikbaar waren tot leven te wekken, zijn er in de toekomst meer transplantaties mogelijk.

Lees ook: De dag in vooruitgang: Schonere Noordzeestranden, en meer

 

Centrale banken kunnen helpen klimaatverandering tegen te gaan

Dat concluderen twee economen in een studie van denktank Sustainable Finance Lab, zo schrijft Trouw. De economen onderzochten de rol van centrale banken in de afgelopen 350 jaar, met name in crisissituaties zoals oorlogen. In zulke situaties zorgden centrale banken ervoor dat prijzen stabiel bleven. Dat is ook in het geval van klimaatverandering van groot belang, zeggen de economen.

Ook de opwarming van de aarde brengt de prijsstabiliteit van bijvoorbeeld eten en huizen in gevaar. En hoe later de opwarming beperkt wordt, hoe groter de financiële schade – dus centrale banken hebben er baat bij om daar wat aan te doen, zeggen de onderzoekers. Daarnaast kijken centrale banken volgens de economen verder vooruit dan regeringen, die vaak om de vier jaar wisselen.

 

Voetbalclubs worden groener – en dat is ook goed nieuws voor de clubkas

Nederlandse voetbalclubs hebben bij elkaar al zo’n 900 duizend euro bespaard door mee te doen met het KNVB-programma ‘De Groene Club’. Dat schrijft Trouw.

Het doel van dat programma is – de naam zegt het al – om voetbalclubs te helpen verduurzamen. Dat begint al bij iets simpels als controleren of de lichten in de kleedkamers wel uit zijn terwijl de spelers op het veld staan. Maar ook het verduurzamen van veldverlichting of het plaatsen van zonnepanelen zijn onderdeel van het programma.

Per club levert dit soort maatregelen al snel 5 tot 7 duizend euro winst op, zo schrijft de krant. Tot nu toe doen er zo’n 900 voetbalclubs mee aan het programma, en nog 100 andere sportclubs.

Lees ook: De dag in vooruitgang: Aders als fraudebestendig ID, en meer

 

AOC haalt bijna 5 miljoen dollar op voor Texas

Het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez heeft bijna 5 miljoen dollar opgehaald voor noodhulp in de staat Texas, meldt CNN.

Texas werd vorige week getroffen door een storm en extreme kou. Op veel plekken in de staat viel de stroom uit. Het noodweer kostte aan 58 mensen het leven.

De Amerikaanse president Joe Biden gaf het afgelopen weekend zijn goedkeuring voor een ‘uitgebreid steunpakket‘. De 5 miljoen die Ocasio-Cortez ophaalde komt daar dus nog bovenop.

 

Vijf groene sterren voor het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum krijgt als eerste museum ter wereld een duurzaamheidsscore van vijf sterren van het zogeheten BREEAM-keurmerk in de categorie ‘bestaand gebouw’. Dat meldt NU.nl.

Het keurmerk kijkt onder meer naar het gebruik van energie, water en afvalstromen. Wereldwijd wordt de certificering in 80 landen gebruikt.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:24 Mick Hucknall
further up the road mick hucknall
13:22 Ben E King
stand by me ben e king
13:18 Whitney Houston
million dollar bill whitney houston
13:15 Benny Sings ft. Emily King
miracles benny sings ft. emily king
13:11 Al Jarreau
i'm beginning to see the light al jarreau
13:07 Rufus ft. Chaka Khan
do you love what you feel rufus ft. chaka khan
13:02 Amy Winehouse
you know i'm no good amy winehouse
12:54 Rose Royce
i'm going down rose royce
12:51 Faithless
muhammad ali faithless
12:47 John Scofield & John Mayer
i don't need no doctor john scofield & john mayer