De dag in vooruitgang: Waarom je hersenen graag overdrijven, en meer
1

De dag in vooruitgang: Waarom je hersenen graag overdrijven, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 24 februari 2021. 

Hersenen overdrijven gebeurtenissen om ze beter te kunnen onthouden

Die ene oom die zo graag vertelt over de vis die hij ooit ving – en de vangst met elk verhaal een paar centimeter groot maakt, die moet je maar vergeven. Het is een trucje van zijn hersenen.

Onze hersenen hebben namelijk de neiging om dingen die we hebben gezien of meegemaakt te overdrijven. Dat doet het brein om een ervaring beter te kunnen onthouden. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaanse neurowetenschappers, zo lezen we in de Volkskrant.

Tijdens het onderzoek moesten deelnemers elke dag naar plaatjes kijken die net wat van elkaar verschilden. Van de verschillen onthielden ze steeds meer details. Logisch, zou je denken, maar wat de onderzoekers opviel: naarmate de deelnemers meer details onthielden, waren de verschillen zoals ze die herinnerden ook steeds verder aangedikt. Dat overdrijven blijkt dus een soort onbewust geheugensteuntje.

 

Advocaten kunnen veiligheidscheck krijgen

Advocaten kunnen vanaf vandaag laten checken of hun kantoor, woning en digitale omgeving wel veilig genoeg zijn. Dat meldt RTL Nieuws.

De scan verloopt via de Nederlandse Orde van Advocaten, die huurt er een gespecialiseerd bedrijf voor in. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het plan gesubsidieerd.

De maatregel komt zo’n anderhalf jaar na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Hij verdedigde kroongetuige Nabil B. en werd in september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam.

Met de veiligheidscheck wordt onder meer gekeken hoe vindbaar persoonlijke gegevens van een advocaat zijn. Ook wordt gelet op de veiligheid van ramen, sloten en camera’s.

 

Spanje verwijdert laatste standbeeld van dictator Franco

Franco regeerde tot 1975 over het land. In 2007 nam Spanje een wet aan met het doel om slachtoffers van zijn regime tegemoet te komen, onder meer door symbolen van de dictatuur te verwijderen uit de publieke ruimte.

Het laatste standbeeld stond in het zuidelijke Melilla, op de grens met Afrika. Het stadsbestuur spreekt van een ‘historische dag’, zo schrijft de BBC.

 

40 procent meer groene stroom

De hoeveelheid groene stroom die we in Nederland gebruiken is vorig jaar met 40 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS waar de NOS over schrijft.

Met name de hoeveelheid energie uit zonnepanelen nam flink toe: in een jaar tijd met meer dan 50 procent. De panelen zijn dus bezig met een opmars, maar vooralsnog komt de meeste groene stroom nog altijd van windmolens; die zijn goed voor 45 procent van het totaal.

 

Halen we straks energie uit zwevende ruimte-zonnepanelen?

Stel je voor: een zonnepaneel ter grootte van een pizzadoos zweeft door de ruimte. De energie die het paneel daar verzamelt, stuurt het door naar planeet aarde. Het klinkt als een scène uit een tekenfilm, maar het gebeurt echt. Een team van wetenschappers van het Pentagon is zo’n systeem aan het testen. Dat lezen we op CNN.

Het zonnepaneel is bedoeld om efficiënter gebruik te maken van licht. Het licht dat bij ons aankomt op aarde, is namelijk eerst door de atmosfeer heen gegaan, waardoor het als het ware wordt verstrooid. In de ruimte kun je daarom extra veel licht opvangen.

Het versturen van energie naar aarde moet gebeuren met behulp van microgolven. Dat is met dit concrete paneel nog niet gebeurd, maar de ontwikkelaars zeggen dat een ander onderzoek al heeft uitgewezen dat het mogelijk is.

De makers denken dat zo’n systeem in de toekomst de grootste elektriciteitsnetten ter wereld van stroom kan voorzien.

 

Britten pleiten voor nationale corona-feestdag

Duizenden Britten willen van 21 juni – de langste dag van het jaar – een eenmalige vrije dag maken en daarmee vrienden en families extra gelegenheid geven om elkaar te zien. Dat schrijft De Volkskrant.

21 juni is volgens premier Johnson de vroegst mogelijke datum waarop alle coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk kunnen worden opgeheven.

Er is een petitie gelanceerd. Als er 100-duizend handtekeningen zijn, gaat het parlement het verzoek bekijken.

 

Afsluitduik krijgt unieke planten na renovatie terug

Tussen de basaltblokken aan de zeezijde van de dijk groeien bijzondere planten en bloemen, de zogenoemde ‘Kliffenflora’.

Kennisinstituut Floron voor wilde planten verzamelt nu de zaden van die planten, zo schrijft Trouw. Als de renovatie straks klaar is, worden de zaden teruggeplaatst tegen de dijk.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:10 Toco
mané toco
10:07 Alain Clark
blow me away alain clark
09:53 Michael Kiwanuka
black man in a white world michael kiwanuka
09:47 Benny Sings
dancing in the dark benny sings
09:44 Pointer Sisters
fire pointer sisters
09:38 George Duke
ain't it funky now george duke
09:34 Carleen Anderson
mama said carleen anderson
09:25 Little Simz ft. Obongjayar
point and kill little simz ft. obongjayar
09:19 Koop ft. Yukimi Nagano
i see a different you koop ft. yukimi nagano
09:15 Curiosity Killed The Cat
name and number curiosity killed the cat