De dag in vooruitgang: Frankrijk gaat optreden tegen kindermisbruik, en meer
1

De dag in vooruitgang: Frankrijk gaat optreden tegen kindermisbruik, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 10 februari 2021. 

Eerste Kamer steunt verbod op discriminatie vanwege handicap of seksualiteit

In artikel 1 van de grondwet staat al dat discriminatie verboden is op grond van onder meer ras, geslacht en levensovertuiging. Een meerderheid van de Eerste Kamer wil de regeling nu aanvullen en ook discriminatie vanwege een handicap of vanwege seksualiteit expliciet verbieden.

De Tweede Kamer stemde eender al met het voorstel in. Om de wijziging door te voeren, moet er na de verkiezingen van 17 maart nog een keer voor worden gestemd, door zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

Vanwege de brede steun voor het onderwerp is de kans groot dat dit gebeurt, schrijft de NOS.
Het COC, dat de belangen van lhbti’ers vertegenwoordigt, noemt de uitslag ‘een grote overwinning’. De organisatie verwacht dat de wetswijziging een betere waarborg biedt tegen discriminatie van lhbti’ers.

 

De Franse regering gaat harder optreden tegen kindermisbruik en incest

Tot nu toe was het niet per definitie strafbaar voor een volwassene om seks te hebben met een kind onder de 15. Als de volwassene in de rechtbank zei dat het kind ermee instemde, was het vervolgens aan de minderjarige om het tegendeel te bewijzen, maar dat bleek in de praktijk moeilijk. Wanneer een volwassene seks heeft met een kind onder de 15, wordt dat in de toekomst per definitie gezien als verkrachting. Dat meldt de NOS.

Ook komen er regels die ervoor moeten zorgen dat daders vaker berecht worden; ook als de verjaringstermijn van 30 jaar is verstreken.

De maatregelen volgen na een grote discussie in de Franse samenleving. Deze kwam op gang nadat vorige maand een boek werd gepubliceerd over incestpraktijken van een Franse politicoloog. Veel mensen reageerden op sociale media met eigen onthullingen en ervaringen onder de hashtag #metooinceste.

Uit een opiniepeiling blijkt dat 1 op de 10 Fransen daar als kind met incest te maken heeft gehad.

 

App beoordeelt of mensen met dementie pijn hebben

Een een app die kan beoordelen hoeveel pijn iemand heeft aan de hand van zijn of haar gezichtsuitdrukking, wordt al in 722 verzorgingshuizen wereldwijd gebruikt. Dat is te lezen op CNN.

PainChek is met name bedoeld voor mensen met dementie. Zij kunnen niet altijd aangeven of ze pijn hebben en hoeveel. En volgens de makers kan het ook voor zorgpersoneel lastig zijn om te beoordelen wat een gezichtsuitdrukking exact betekent.

Met de app kan een zorgmedewerker een korte video maken van het gezicht van een patiënt. Met kunstmatige intelligentie wordt dan gekeken naar de bewegingen van gezichtsspieren, en of die verband houden met pijn.

 

Vijf perenbomen in ruil voor je oude koelkast

Goed nieuws voor wie nog een oude koelkast heeft staan: het apparaat kan je zomaar vijf perenbomen opleveren. Moet je ‘m alleen even naar de milieustraat brengen – én een selfie maken om te bewijzen dat je dat hebt gedaan. Het gaat om een actie van Klimaatorganisatie Urgenda. Zij zeggen dat er in Nederland nog 3 miljoen koelkasten zijn die ouder zijn dan tien jaar.

Deze apparaten bevatten schadelijke stoffen voor het milieu, en daarom is het van groot belang dat ze op de juiste manier worden gerecycled. Door daar vijf perenbomen tegenover te stellen wil Urgenda dat stimuleren en met de geplante bomen extra klimaatwinst boeken.

De actie loopt vanaf komende maandag, 15 februari. Meer informatie vind je op koelepeer.nu.

 

Marker Wadden krijgen er twee natuureilanden bij

Die moeten het herstel van de biodiversiteit in het Markermeer verder bevorderen, zo meldt BNNVARA. De twee eilanden komen achter de bestaande vijf te liggen. Bij elkaar gaat het om 300 hectare nieuwe natuur.

De aanleg van de eerste vijf eilanden zorgde tot nu toe voor positieve veranderingen. Onder water kwam er veel nieuw leven bij, in de vorm van algen, vissen en schelpdieren.

De aanleg van de twee nieuwe eilanden begint komend voorjaar.

 

NASA-technologie kan helpen bedreigde walvishaaien te beschermen

Een Australische zeebioloog zette zo’n 20 jaar geleden een database op: ‘Wildbook for Whalesharks‘. CNN schrijft daarover.

Iedereen die een foto van een walvishaai heeft gemaakt kan deze daar uploaden. Een algoritme analyseert vervolgens de foto’s door de strepen en stippen van de walvishaai te scannen. Die patronen zijn namelijk net zo uniek als een menselijke vingerafdruk.

De reden dat de technologie van NASA zich hier goed voor leent, is dat de patronen enigszins lijken op die van sterren aan de hemel.

Dankzij de techniek kunnen wetenschappers in kaart brengen waar walvishaaien zich bevinden en hoe ze zich verplaatsen.In de database zitten al meer dan 70 duizend foto’s uit meer dan 50 verschillende landen.

 

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
04:43 Jeangu Macrooy
high on you jeangu macrooy
04:40 Marcos Valle & Stacey Kent
the answer (a resposta) marcos valle & stacey kent
04:36 Quincy Jones
razzamatazz quincy jones
04:33 Jeb Loy Nichols & The Westwood All-Stars
you got it wrong jeb loy nichols & the westwood all-stars
04:28 Janet Jackson
escapade janet jackson
04:24 Donna Summer
on the radio donna summer
04:20 The Alchemist
gabin the alchemist
04:16 John Legend
each day gets better john legend
04:13 Joy Crookes
feet don't fail me now joy crookes
04:08 Aretha Franklin
who's zooming who aretha franklin