De dag in vooruitgang: Geen vliegveld in grutto-rustgebied, en meer
0

De dag in vooruitgang: Geen vliegveld in grutto-rustgebied, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 4 maart 2021. 

Duitsland keurt AstraZeneca-vaccin goed voor 65-plussers

Tot nu toe konden alleen inwoners onder de 65 het vaccin krijgen, omdat Duitsland vond dat er te weinig bekend was over het effect op ouderen.

Een aantal recente studies deed het land van gedachten veranderen, schrijft de BBC: bondskanselier Merkel zegt dat er nu genoeg data is om het AstraZeneca-vaccin voor alle leeftijden goed te keuren. Datzelfde geldt voor België, en eerder deze week keurde ook Frankrijk het vaccin goed voor alle leeftijden.

Gisteren werd bekend dat ook ons kabinet de Gezondheidsraad heeft gevraagd te onderzoeken of het vaccin geschikt is voor 65-plussers.

Geen steun voor vliegveld in rustgebied grutto

De Portugese luchtvaartautoriteit geeft geen doorgang aan de aanleg van een nieuw vliegveld bij Lissabon, zo is te lezen in Trouw.

De rivierdelta waar het vliegveld zou komen, is een belangrijk toevluchtsoord voor grutto’s en andere trekvogels. Twee gemeenten maakten om die reden bezwaar tegen de plannen. Volgens Portugese wetgeving kan de luchtvaartautoriteit de bouwaanvraag alleen goedkeuren wanneer alle betrokken gemeenten ermee instemmen. De aanvraag werd in dit geval dus afgekeurd.

Het besluit is een overwinning voor natuurbeschermingsorganisaties, waaronder de Nederlandse Vogelbescherming, zo schrijft de krant.

Of er een definitieve streep komt door de plannen moet nog blijken. Mogelijk wordt de wet die voorschrijft dat alle gemeenten met het plan moeten instemmen herzien. Maar de Portugese regering overweegt ook om een andere locatie te zoeken voor het vliegveld.

Meer laadpalen in parkeergarages

Over vier jaar moet 5 procent van alle plekken in parkeergarages voorzien zijn van een laadpaal. Staatssecretaris Van Veldhoven maakt daar vandaag afspraken over met garagehouders en gemeenten, schrijft Trouw.

Over vier jaar  zouden er dan tien keer zoveel laadpalen in parkeergarages staan als nu het geval is. Op dit moment kunnen elektrische bestuurders nog in relatief weinig parkeergarages terecht: het is in een derde van de garages mogelijk om je accu op te laden.

Olympiërs willen meer media-aandacht voor sportvrouwen

Vier Amerikaanse Olympische atleten lanceren een platform dat moet zorgen voor meer media-aandacht voor vrouwelijke sporters. TOGETHXR, heet het, meldt CNN.

Oprichters zijn snowboarder Chloe Kim, basketballer Sue Bird, zwemmer Simone Manuel en voetballer Alex Morgan.

Het platform gaat korte video’s maken voor onder meer YouTube, Instagram en TikTok. Het doel is om de zichtbaarheid van vrouwelijke atleten te vergroten, en meisjes en jonge vrouwen te inspireren.

Uit onderzoek van de universiteit van Minnesota blijkt dat maar 2 tot 4 procent van de Amerikaanse sportberichtgeving de afgelopen jaren over vrouwen ging.

Het platform ging gisteren live, en heeft nu al bijna 45-duizend volgers op Instagram.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:13 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
10:10 Toco
mané toco
10:07 Alain Clark
blow me away alain clark
09:53 Michael Kiwanuka
black man in a white world michael kiwanuka
09:47 Benny Sings
dancing in the dark benny sings
09:44 Pointer Sisters
fire pointer sisters
09:38 George Duke
ain't it funky now george duke
09:34 Carleen Anderson
mama said carleen anderson
09:25 Little Simz ft. Obongjayar
point and kill little simz ft. obongjayar
09:19 Koop ft. Yukimi Nagano
i see a different you koop ft. yukimi nagano