De dag in vooruitgang: Hoop voor behandeling hiv, en meer
0

De dag in vooruitgang: Hoop voor behandeling hiv, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 3 maart 2021. 

Ontdekking in Congo biedt hoop voor behandeling en genezing hiv

In de Democratische Republiek Congo blijkt een relatief grote groep mensen met hiv het virus van nature te onderdrukken. Deze ontdekking biedt hoop op toekomstige behandelingen, of zelfs een geneeswijze.

Het was al bekend dat sommige mensen geen hiv-medicatie nodig hebben om het virus onder controle te houden; gemiddeld is dat bij 1 procent van de patiënten het geval. Wetenschappers ontdekten dat deze groep in Congo een stuk groter is, namelijk 4 procent. Een ‘baanbrekende ontdekking’, zegt een van de onderzoekers tegen de BBC.

De onderzoekers denken dat de vondst een ‘springplank’ kan zijn voor verder onderzoek naar een vaccin of behandeling. Dat begint met uitzoeken hoe het precies kan dat deze mensen het virus natuurlijk onderdrukken.

Lees ook: ‘Feel Good-overzicht: De medische vooruitgang van 2020

 

Beroemd Italiaans museum wil cultuurtoerisme spreiden – en leent z’n werken uit

Een Italiaans museum komt met een opvallende manier om overtoerisme aan te pakken: in Toscane worden kunstwerken uit de populaire Uffizi-galerij uitgesmeerd over de regio. Dat lezen we op CNN.

Bij het museum in Florence kwamen voor de pandemie op een drukke dag zo’n 12.000 mensen over de vloer. De stroom van toeristen leidde tot lange rijen en stressvolle situaties.

De galerij gaat beroemde kunstwerken nu uitlenen aan 60 tot 100 expositieruimtes in andere plaatsen in Toscane, in een poging het cultuurtoerisme beter te verspreiden.

Ook de ervaring in de Uffizi-galerij zelf gaat er volgens de directeur op vooruit: bezoekers kunnen de werken daar straks zien in een rustiger en meer intieme setting, zegt hij.

 

9-jarige Stef lanceert kledinglijn tegen pesten

De 9-jarige Stef uit Best lanceert een eigen kledinglijn: ‘Shine by Stef’. Een deel van de opbrengsten gaat naar de stichting Stop Pesten Nu.

Stef werd bekend door te zingen in Holland’s Got Talent. Maar na zijn optreden werd hij gepest, omdat hij tegen de jury had gezegd dat hij graag op glitterhakken loopt.

Met Shine by Stef wil hij laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

Eerder zette Stef zich ook al in tegen pesten, door voorlichting te geven op scholen en een zelfgeschreven liedje te zingen in zijn eigen klas. Met resultaat, zegt hij tegen Omroep Brabant: hij wordt niet meer gepest.

 

AH kiest voor Beter Leven-kip

Albert Heijn gaat binnen twee jaar alleen nog maar kip met een Beter Leven-keurmerk verkopen.
Beter Leven-kippen groeien langzamer en leven langer dan soortgenoten die bekend staan als ‘plofkip’.
Wakker Dier reageert verheugd op het nieuws.
Volgens de organisatie verbetert deze stap het leven van 35 miljoen kippen per jaar.

 

Gratis tampons en maandverband op Australische scholen

De Australische deelstaat New South Wales gaat gratis tampons en maandverband beschikbaar stellen op scholen. Het gaat in eerste instantie nog om een proef, dat meldt de Sydney Morning Herald.

Het plan moet zogenoemde ‘period poverty’ tegengaan; het probleem dat sommige gezinnen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Op scholen in twee andere deelstaten van Australië zijn tampons en maandverband al gratis.

Het probleem van period poverty werd landelijk op de kaart gezet door de 22-jarige Isobel Marshall. Door haar inzet werd ze benoemd tot Jonge Australiër van het jaar.

Lees ook: ‘Engeland neemt maatregelen tegen ‘menstruatiearmoede

 

Alternatief voor plastic oeverbescherming

Er komt een onderzoek naar milieuvriendelijke alternatieven voor de bescherming van oevers. Dat schrijft Trouw.

Voor de bescherming van rivieroevers wordt nu nog vaak een plastic doek gebruikt. Maar dat laat op sommige plekken los, en belandt dan in stukjes in de rivier.

Kennisplatform CROW voor infrastructuur gaat nu onderzoek doen naar duurzamere oplossingen. Daarnaast wordt gekeken naar innovatieve manieren om plastic uit het water te vissen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:22 Paul Simon
50 ways to leave your lover paul simon
11:18 The Bamboos
nothing i wanna know about the bamboos
11:14 2Pac
do for love 2pac
11:10 Gregory Porter & Laura Mvula
water under bridges gregory porter & laura mvula
11:06 Aretha Franklin
what a fool believes aretha franklin
10:54 Commodores
brick house commodores
10:50 Lalah Hathaway & Robert Glasper
show me your soul lalah hathaway & robert glasper
10:47 Otis Redding
fa-fa-fa-fa fa (sad song) otis redding
10:43 Lenny Kravitz
i belong to you lenny kravitz
10:39 Belleruche
anything you want (not that) belleruche