De dag in vooruitgang: Koepelorganisatie moskeeën krijgt vrouwelijk hoofd, en meer
4

De dag in vooruitgang: Koepelorganisatie moskeeën krijgt vrouwelijk hoofd, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 3 februari 2021. 

Statiegeld op blikjes

Vanaf 31 december 2021 komt er 15 cent statiegeld op blikjes voor frisdrank, bier en water. Dat meldt de NOS.

Staatssecretaris Van Veldhoven van Milieu neemt het besluit omdat het aantal rondslingerende blikjes op straat en in de natuur de afgelopen tijd alleen maar toenam. Ieder jaar belanden er zo’n 150 miljoen in het milieu. De verwachting is dat de statiegeld-regeling dat gaat veranderen.

Zara Mohammed (29) gaat Britse koepelorganisatie moskeeën leiden

Bij de grootste koepelorganisatie van moskeeën in het Verenigd Koninkrijk, The Muslim Council of Britain, komt voor het eerst een vrouw aan het roer te staan. Het gaat om Zara Mohammed van 29 jaar, dat schrijft Trouw vandaag.

Mohammed werd met een ruime meerderheid gekozen tot hoofd van de organisatie. Haar concurrent, een leraar en imam, kreeg 60 stemmen. Zij kreeg er 107.

Mohammed komt uit het Schotse Glasgow en is consultant en jurist. Ze hoopt dat haar voorzitterschap meer vrouwen en jonge mensen inspireert om ook dit soort functies te gaan bekleden.

Plan voor betere kankerbestrijding Europa

De Europese Commissie presenteert vandaag een plan voor betere kankerbestrijding in Europa. De commissie trekt er 4 miljard euro voor uit om sterfte door de ziekte fors te verlagen, dat schrijft De Volkskrant.

Het plan richt zich voor een groot deel op preventie, onder meer door roken en drinken te ontmoedigen. Daarnaast wordt ingezet op vroegtijdige opsporing van kanker, omdat dit veel sterfgevallen kan voorkomen.

Kunstproject over schoonheid moet reclamemakers aan het denken zetten

Een opvallend kunstproject geeft iconische reclames uit de jaren ‘70 een nieuwe look. Een fotograaf en make up-artiest uit New York hebben oude cosmeticareclames nagemaakt, maar dan met modellen die beter passen bij deze tijd: mensen uit de LHBTI-gemeenschap en met verschillende huidskleuren. The Guardian schrijft erover.

De makers zien hun project als gedachte-experiment: de vraag is wat ons beeld van schoonheid nu zou zijn als dít de reclames van vroeger waren. Met het project willen ze de reclame-industrie aan het denken zetten over hoe zij onze definitie van schoonheid beïnvloedt.

Systeem monitort pijn bij covid-patiënten

Twee ziekenhuizen in Madrid gebruiken een nieuw systeem om pijn te monitoren bij ernstig zieke corona-patiënten. Het gaat om patiënten die niet in staat zijn om te communiceren, zo is te zien in een video van de BBC.

Voorheen werd dat ook al gemonitord, maar dat gebeurde aan de hand van verschillende metingen. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat in één oogopslag duidelijk is hoeveel pijn de patiënt ervaart. Een uitkomst, vindt een medewerker van de intensive care. Zij zegt dat zorgpersoneel steeds op zoek is naar de juiste balans: het is belangrijk dat de patiënt geen erge pijn heeft, maar tegelijk wil je ook niet te zwaar verdoven en het zenuwstelsel in staat stellen goed te vechten tegen het virus.

Robothond kan nu ook stenen verplaatsen en touwtjespringen

De makers van de bekende robothond Spot hebben zijn skillset verder uitgebreid. Spot kon al lopen op moeilijke terreinen en achterwaartse salto’s maken. Naast vier poten heeft de robothond nu ook een arm gekregen.
Daarmee kan hij tot vijf kilo tillen, schakelaars omzetten en stenen verschuiven.

Met z’n nieuwe vaardigheden kan Spot meer risicovol werk overnemen van mensen, zo meldt CNN. Leuke dingen kan de robothond er ook mee; ook touwtjespringen behoort nu tot de mogelijkheden.

 

Foto: The Muslim Council of Britain.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:06 Erykah Badu
apple tree erykah badu
05:02 Matt Bianco
dancin' easy matt bianco
04:58 Al Jarreau
boogie down al jarreau
04:54 Lucy Pearl
don't mess with my man lucy pearl
04:50 Durand Jones & The Indications
long way home durand jones & the indications
04:46 Diana Ross
the boss diana ross
04:43 Jeangu Macrooy
high on you jeangu macrooy
04:40 Marcos Valle & Stacey Kent
the answer (a resposta) marcos valle & stacey kent
04:36 Quincy Jones
razzamatazz quincy jones
04:33 Jeb Loy Nichols & The Westwood All-Stars
you got it wrong jeb loy nichols & the westwood all-stars