De dag in vooruitgang: Afname gestroopte neushoorns – en meer nieuws
1

De dag in vooruitgang: Afname gestroopte neushoorns – en meer nieuws

Heb je het gemist, of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 2 februari 2021. 

Nabestaanden Anton de Kom ‘verheugd’ over gebaar kabinet

De Tweede Kamer neemt vandaag een motie aan voor het maken van een ‘ruiterlijk gebaar’ aan de nabestaanden van Anton de Kom. Dat schrijft De Volkskrant.

Anton de Kom was een Surinaamse activist die in de jaren ‘20 en ‘30 streed tegen kolonialisme en racisme. Over die strijd schreef hij ook het boek ‘Wij Slaven Van Suriname’.

Wat voor gebaar het precies wordt is nog niet bekend, dat gaat het kabinet bespreken met de nabestaanden. Een voorbeeld dat is genoemd zijn studiebeurzen voor Surinaamse studenten.

Volgens de krant hebben nabestaanden ‘verheugd gereageerd’. Zij strijden al veel langer voor eerherstel van Anton de Kom.

 

1 miljoen coronavaccins voor Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn gisteren de eerste coronavaccins aangekomen. Het gaat om een lading van 1 miljoen doses. De Volkskrant spreekt van een ‘klein lichtpuntje’.

Van alle landen in Afrika is Zuid-Afrika het zwaarst getroffen door de coronacrisis. In het land wonen 60 miljoen mensen, en de 1 miljoen doses zijn dus maar een begin.

Afrikaanse landen raken flink achterop met het bemachtigen van vaccins. Vorige maand waarschuwde het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie nog dat westerse landen dreigen een ‘catastrofale morele fout’ te begaan door eerst en vooral voor zichzelf te zorgen.

De vaccins die nu aan Zuid-Afrika zijn geleverd komen uit India. Een grote medicijnenproducent in dat land heeft toestemming van AstraZeneca om hun technologie te gebruiken.

Artsen en verpleegkundigen in Zuid-Afrika worden als eersten gevaccineerd.

 

Ellie Goldstein op cover Elle Mexico

Weer een stap op weg naar een inclusiever beeld van mode en schoonheid. Op de nieuwe cover van Elle Mexico staat Ellie Goldstein, een Brits model met het Syndroom van Down.

De 19-jarige Goldstein staat altijd al graag in de schijnwerpers; sinds haar vijfde doet ze aan dans en theater. Een aantal jaren geleden werd ze gescout door Zebedee, een bureau dat modellen met een beperking vertegenwoordigt.

De cover van Elle Mexico is niet Goldstein’s eerste grote klus. Eerder deed ze al werk voor modemerk Gucci en Vogue Italië.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ELLE MÉXICO (@elle_mexico)

Minder neushoorns gestroopt dankzij lockdown

Voor het zesde jaar op rij meldt Zuid-Afrika een daling van het aantal neushoorns dat ten prooi valt aan stropers. Dat schrijft de BBC.

Vorig jaar werden 394 neushoorns gestroopt. In 2019 lag het aantal nog een derde hoger; er vielen toen 594 neushoorns ten prooi aan stropers.

Volgens de milieuminister van Zuid-Afrika is de daling dit jaar mede te danken aan de coronamaatregelen. Stropers en smokkelaars waren immers een stuk minder vrij om op pad te gaan.

Natuurbeschermers waarschuwen dat de neushoornpopulatie in Zuid-Afrika blijft afnemen. Zij zeggen dat stroperij nog altijd een groot probleem is.

 

Singapore bouwt ‘eco-stad’ met 42.000 woningen

Een stad met een autovrij centrum, veel groen en een volledig geautomatiseerd afvalsysteem. Singapore gaat het verwezenlijken, dat schrijft CNN.

In Tengah, zoals de stad gaat heten, komen zo’n 42-duizend woningen te staan. Om het centrum autovrij te houden, komen er wegen ONDER de stad door – en ook parkeren gebeurt onder de grond. Nog een grote verduurzaming is de aanleg van een centraal airconditioningsysteem. Volgens de energieleverancier van Tengah bespaart dat elk jaar evenveel CO2-uitstoot als wanneer je 4500 auto’s van de weg zou halen.

De bouw van de zogenoemde ‘eco-stad’ werd in 2016 al aangekondigd. Over twee jaar moeten de eerste appartementen af zijn.

 

Nike komt met ‘handsfree’ sneaker

Mooi nieuws voor wie gemak zoekt in de kleine dingen. Nike heeft een schoen ontworpen die je kunt aantrekken zonder je handen te gebruiken: de Go FlyEase.

Als je de sneaker niet aan hebt, zit er een soort knik in de zool, in de vorm van een omgekeerde ‘V’. Daardoor kun je je voet er makkelijk insteken. Een elastische band aan de buitenkant zorgt ervoor dat de schoen zich goed rond je voet vormt wanneer je ‘m aantrekt.

De handsfree schoen komt vanaf 15 februari op de markt. Eerst voor leden van Nike, daarna ook voor een breder publiek.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:29 Curtis Harding
i won't let you down curtis harding
05:25 A Taste Of Honey
boogie oogie oogie a taste of honey
05:21 Oleta Adams
rhythm of life oleta adams
05:18 Madeleine Peyroux
don't wait too long madeleine peyroux
05:14 Lou Rawls
see you when i get there lou rawls
05:10 Young Gun Silver Fox
private paradise young gun silver fox
05:06 Erykah Badu
apple tree erykah badu
05:02 Matt Bianco
dancin' easy matt bianco
04:58 Al Jarreau
boogie down al jarreau
04:54 Lucy Pearl
don't mess with my man lucy pearl