Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
De dag in vooruitgang: Hoop voor moeilijk behandelbare depressies, en meer
1

De dag in vooruitgang: Hoop voor moeilijk behandelbare depressies, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 9 februari 2021. 

Colombia geeft gevluchte Venezolanen legale status

Bijna een miljoen Venezolanen die op dit moment illegaal in Colombia verblijven, zijn straks vrij om in het land te wonen en werken. President Duque van Colombia wil hen een legale status geven. Dat maakte hij bekend tijdens een persconferentie, samen met VN-Commissaris Grandi voor Vluchtelingen. Dat schrijft de NOS.

Grandi spreekt van een ‘historische stap’ en een ‘menslievend gebaar’. Veel Venezolanen vluchtten de afgelopen jaren naar Colombia vanwege de diepe economische crisis in Venezuela. De legale status is tien jaar geldig.

 

Advies: Neusspray tegen depressie in basispakket

Het Zorginstituut adviseert om een neusspray die helpt tegen depressie op te nemen in het basispakket. Mensen met een depressie die moeilijk is te behandelen, kunnen daar baat bij hebben, zo is te lezen in De Volkskrant.

In de neusspray zit esketamine, een variant op het verdovingsmiddel ketamine. Bij toediening moet altijd een arts aanwezig zijn.

De Depressie Vereniging is blij met het advies van het Zorginstituut, zo schrijft de krant. Volgens de vereniging biedt het middel nieuwe hoop voor patiënten bij wie andere behandelingen niet werken.

Het ministerie van Volksgezondheid neemt adviezen van het Zorginstituut vrijwel altijd over.

 

Kandidaat Wereldhandelsorganisatie is vrouw én Afrikaans

Een dubbele primeur voor de Wereldhandelsorganisatie: naar alle waarschijnlijkheid krijgt de organisatie tegelijk haar eerste vrouwelijke én eerste Afrikaanse directeur-generaal. Het gaat om de Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala, dat schrijft NRC.

Eerder was Okonjo-Iweala onder meer managing director bij de Wereldbank in Washington en minister van Financiën van Nigeria. Tot voor kort was ze voorzitter van Gavi, een organisatie die zich inzet voor vaccinatie van kinderen in arme landen.

Haar benoeming stond al eerder op de agenda, maar voormalig president Trump van de VS sprak er toen zijn veto over uit. Dat veto is nu geschrapt door de regering van de Amerikaanse president Biden. 

 

Gothenburg verruilt parkeerplekken voor bankjes en rekstokken

In de Zweedse stad Gothenburg maken parkeerplekken plaats voor houten pop-up-platforms, met bankjes, speeltoestellen en plantenbakken erop. Het gaat om een experiment van de gemeente – die wil kijken wat er gebeurt als je meer van de openbare ruimte beschikbaar stelt voor voetgangers en fietsers, en juist minder voor auto’s. Dat is te lezen in The Guardian.

Het idee is dat mensen op één minuut afstand van hun woning ruimte hebben om te recreëren. De bankjes zijn bewust met de voorkant naar de stoep gezet, zodat het platform voelt als een soort pleintje. Er wordt al goed gebruik gemaakt van de platforms, zo schrijft de krant.

Het experiment is onderdeel van een breder, landelijk plan van Zweden: in 2030 moet elke straat in het land gezond, duurzaam en levendig zijn. 

 

ESA zoekt ‘parastronauten’

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat op zoek naar nieuwe astronauten. De organisatie wil kijken of ook mensen met een lichamelijke beperking astronaut kunnen worden. Een nieuw ESA-initiatief, het ‘Parastronaut Feasibility Project’, moet dat duidelijk gaan maken, dat meldt de NOS.

Het gebeurt niet vaak dat de ESA op zoek gaat naar nieuwe astronauten; de vorige wervingsronde vond elf jaar geleden plaats.

Naast mensen met een beperking is de organisatie ook expliciet op zoek naar vrouwelijke kandidaten om zo de diversiteit van het team te vergroten. 

 

Plannen voor groene waterstoffabriek

Groene waterstof op grote schaal produceren op de Maasvlakte; het Havenbedrijf Rotterdam en het Duitse energiebedrijf Uniper willen het gaan doen. De ambitie is dat er in 2025 een fabriek staat, dat meldt Solar Magazine.

Groene waterstof wordt gemaakt door water te splitsen in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie.

Volgens de ceo van Uniper is de Maasvlakte een perfecte plek voor een groene waterstoffabriek – vanwege de infrastructuur, de industriële klanten en de grote hoeveelheden hernieuwbare energie.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
00:22 Nostalgia 77 ft. Josa Peit
simmerdown nostalgia 77 ft. josa peit
00:18 Robert Cray Band
don't be afraid of the dark robert cray band
00:15 SZA & Justin Timberlake
the other side (from trolls world tour) sza & justin timberlake
00:11 Sade
hang on to your love sade
00:07 Till Bronner ft. Gregory Porter
stand by me till bronner ft. gregory porter
00:04 India Arie
can i walk with you india arie
00:00 Simply Red
a new flame simply red
23:55 Anderson Paak
celebrate anderson paak
23:51 Terry Callier
jazz, my rhythm & blues terry callier
23:47 Lenny Kravitz
thinking of you lenny kravitz