Maak kans om de livestream van Leon Bridges… - Klik Hier
De dag in vooruitgang: Onderzoekers ontdekken lichtgevende haaien, en meer
0

De dag in vooruitgang: Onderzoekers ontdekken lichtgevende haaien, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 2 maart 2021. 

Eerste coronavaccinaties in Ghana en Ivoorkust

Een aantal ladingen vaccins was al aangekomen, en nu zijn ook echt de eerste prikken gezet: het Covax-programma, dat vaccins vrijmaakt voor arme landen, is officieel gestart. Dat meldt de NOS.

Gisteren werd de eerste prik gezet in Ivoorkust, en vandaag volgt buurland Ghana. Het Covax-programma verloopt anders dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het idee was dat ook rijke landen hun vaccins via Covax zouden inkopen, zodat alles eerlijk werd verdeeld. Maar nu concurreren ze vaak met Covax.

Desondanks blijft Unicef optimistisch over het programma.De organisatie hoopt dat er meer geld wordt opgehaald om alle arme landen vaccins te voorzien.

Verrassing: Lantaarnhaaien blijken licht te geven

Drie haaisoorten die al langer bekend zijn, blijken nu licht te kunnen geven. Dat ontdekten onderzoekers in de diepe zee bij Nieuw-Zeeland, zo schrijft The Guardian.

Het gaat om de valse doornhaai, de duivelslantaarnhaai en de zuidelijke lantaarnhaai. Door de laatste twee namen zou je vermoeden dat we al wisten dat ze licht kunnen geven, maar dat was dus niet het geval.

De valse doornhaai kan 1.80 meter lang worden, en dat maakt hem meteen het grootste gewervelde dier dat licht kan geven.

Waar de eigenschap precies voor dient moet nog worden onderzocht. Wetenschappers vermoeden dat zo’n lampje bijvoorbeeld kan helpen bij het vinden van een prooi.

Gratis corona-coaching voor Amsterdamse jongeren

Amsterdamse jongeren die last hebben van een coronadip kunnen gratis coaching krijgen via het platform Young Originals. Het gaat om een initiatief van een aantal Amsterdamse organisaties met ondersteuning van de gemeente, schrijft Het Parool.

De coaches zijn jongerenwerkers. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen met het stellen van doelen, het vinden van motivatie en met een gezonde leefstijl. Aan het programma kunnen in totaal 50 jongeren meedoen, en er zijn nog 11 plekken over.

Oostenrijkers kunnen thuis testen

Inwoners van Oostenrijk kunnen sinds deze week vijf sneltests per maand krijgen om zichzelf thuis te testen op het coronavirus.
De regering hoopt dat het land daardoor weer sneller open kan.

Oostenrijk is het eerste Europese land dat thuis-testen mogelijk maakt. In het Verenigd Koninkrijk ligt een vergelijkbaar plan op tafel voor gezinnen met schoolgaande kinderen.

Eerste vrouwelijke ceo bij grote Amerikaanse bank

Een primeur binnen het Amerikaanse Wall Street: voor het eerst staat bij een grote bank een vrouw aan het roer, dat lezen we in Trouw vandaag. Het gaat om de Schotse Jane Fraser, zij is deze week begonnen als ceo bij de bank Citigroup.

Fraser prijst zichzelf gelukkig dat ze de eerste vrouw is, zegt ze, maar ze verwacht de eerste te zijn van velen.

 

Hoe de zebra de neushoorn kan beschermen

Zebra’s met gps-halsbanden om kunnen helpen om neushoorns te beschermen tegen stropers. Dat blijkt uit een onderzoek in Zuid-Afrika waar de Volkskrant over schrijft.

De onderzoekers deden kuddedieren zoals zebra’s en antilopen zo’n halsband om. Met behulp van kunstmatige intelligentie keken ze naar de bewegingspatronen van de dieren. Volgens de onderzoekers zijn deze anders wanneer de kuddedieren op de vlucht slaan voor mensen dan wanneer ze wegrennen voor een dier. Zo kan dus worden ingeschat of er wellicht een stroper in de buurt is.

Waarom dan niet de halsband omdoen bij de neushoorn, het dier dat je wilt beschermen? Dat is vanwege het risico dat het systeem wordt gehackt; dan is de neushoorn juist extra makkelijk te vinden.

‘Leuk dat je belt, maar…’

‘Ik heb maar tien minuten.’ Dat zou je eigenlijk vooraf moeten zeggen als iemand je belt en je maar beperkt de tijd hebt, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Zij ontdekten dat telefoongesprekken bijna nooit eindigen op het moment dat beide partijen dat willen.

De onderzoekers bestudeerden zo’n duizend telefoongesprekken tussen familieleden, vrienden en vreemden. Daaruit bleek dat er vaak wordt opgehangen terwijl één persoon liever nog verder had willen praten.

De oplossing volgens de onderzoekers; wees eerlijk en maak je verwachtingen duidelijk als je aan het gesprek begint.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
07:50 Ntjam Rosie
courage (tu verras) ntjam rosie
07:45 Solomon Burke
none of us are free solomon burke
07:39 Four Tops
i can't help myself (sugar pie, honey bunch) four tops
07:35 Wouter Hamel
breezy wouter hamel
07:31 Michael Kiwanuka
black man in a white world michael kiwanuka
07:21 Cory Henry & The Funk Apostles
switch cory henry & the funk apostles
07:17 Gabrielle
dreams gabrielle
07:10 Nicola Conte & Marvin Parks
if i should lose you nicola conte & marvin parks
07:06 Pointer Sisters
happiness pointer sisters
07:02 Ben L'oncle Soul
seven nation army ben l'oncle soul