De dag in vooruitgang: Rabobank wordt een ‘carbon bank’, en meer
1

De dag in vooruitgang: Rabobank wordt een ‘carbon bank’, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 16 februari 2021. 

Ontslagen om seksuele voorkeur: Britse oud-militairen krijgen onderscheidingen terug

Britse oud-militairen die het leger uit zijn gestuurd vanwege hun seksuele voorkeur kunnen hun onderscheidingen terugkrijgen. Dat meldt The Guardian.

Homoseksuele militairen waren tot het jaar 2000 niet welkom in het Britse leger. Ieder jaar werden 200 tot 250 militairen verbannen. Vaak werden hun onderscheidingen dan ingenomen.

Door de onderscheidingen terug te geven wil de Britse minister van Defensie en Veteranen een ‘historische onrechtvaardigheid’ herstellen, zegt hij.

Belangenorganisaties zien de maatregel als ‘een stap in de goede richting’. Zij vinden dat bijvoorbeeld ook verloren pensioenopbouw en strafbladen moeten worden hersteld.

Rode Kruis biedt hulp om ebola-uitbraak Guinee te bestrijden

Het Rode Kruis biedt hulp aan het West-Afrikaanse Guinee waar een nieuwe ebola-uitbraak is geconstateerd. De organisatie stuurt 700 hulpverleners die kant op – die gaan zich richten op hygiëne, schoon water en bron- en contactonderzoeken.

De hulp moet ervoor zorgen dat de uitbraak snel wordt geremd.

Rabobank start met ‘carbon banking’

Boeren in Afrika die op hun land diverse soorten bomen planten, krijgen een vergoeding voor de CO2 die daardoor wordt opgenomen. Dat schrijft RTL Nieuws.

Voor de boeren is zo’n vergoeding een extra bron van inkomsten. En bedrijven die hun eigen uitstoot niet snel genoeg verminderen, kunnen van de bank zogenoemde CO2-certificaten kopen. Daarmee kunnen ze het teveel aan uitstoot compenseren.

Over het initiatief zijn de meningen verdeeld. Sommige experts zijn bang dat grote bedrijven zo’n systeem als excuus zien om hun eigen CO2-uitstoot niet te verminderen. Andere wijzen erop dat een mix van verschillende soorten bomen en planten hoe dan ook goed is voor het klimaat, de bodem en de biodiversiteit.

Nieuw hoofd Wereldhandelsorganisatie zet in op eerlijke verdeling vaccins

Het nieuwe hoofd van de Wereldhandelsorganisatie, Ngozi Okonjo-Iweala, wil sterk inzetten op een eerlijke verdeling van corona-vaccins. Dat zegt ze vandaag in interviews met CNN en de BBC. Okonjo-Iweala wil een situatie waarin rijke landen hun inwoners vaccineren en arme landen moeten wachten vermijden.

Er is momenteel veel discussie over het eventueel versoepelen van intellectuele eigendomsrechten op vaccins, zodat meer farmaceuten ze kunnen maken. Volgens Okonjo-Iweala is er een middenweg denkbaar, en kunnen bedrijven ook een licentie krijgen om een bestaand vaccin te produceren. Dat gebeurt bijvoorbeeld al met het AstraZeneca-vaccin, dat nu ook wordt gemaakt door een partij in India.

Voelen de dagen eentonig, vier dan eens een micro-feestje

Veel feestelijkheden gaan vanwege de coronamaatregelen niet door, maar dat gemis kun je compenseren door ook de allerkleinste prestaties te vieren – en dat komt je mentale gezondheid ten goede. Dat schrijft de BBC.

Je kunt bijvoorbeeld vieren dat je baby nu rechtop kan zitten, of dat je na maanden oefenen een perfect zuurdesembrood hebt gebakken.

Uit onderzoek van Pinterest blijkt dat een groeiend aantal gebruikers dit soort ‘micro-feestjes’ viert. En ook op Google wordt vaker gezocht naar termen als ‘tiny party’.

Volgens hoogleraar sociale psychologie Fred Bryant is dat een goed idee. Want als je kleine dingen viert die nog wél kunnen, ben je minder bezig met de dingen die op dit moment níét kunnen.

Student ontdekt oudste vrouwelijke dichtersclub

Een student uit Leiden heeft in de universiteitsbibliotheek een bijzondere ontdekking gedaan. Evi Dijcks was op zoek naar gedichten van Anna van der Aar de Sterke, die leefde in de 18e eeuw.

In de bibliotheek ontdekte ze manuscripten waarin alleen vrouwelijke aanspreekvormen werden gebruikt, zoals ‘vriendinnen’. Die wijzen op wat waarschijnlijk het oudste vrouwelijke literaire genootschap in de Nederlandse letterkunde is geweest, zo schrijft NRC. De docent van Dijcks noemt het een ‘mooie vondst’.

Beeld: Andes Hernandes, Unsplash. 

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
06:02 Tom Browne
funkin' for jamaica tom browne
05:56 Kovacs
wolf in cheap clothes kovacs
05:52 Lauryn Hill
doo wop (that thing) lauryn hill
05:48 Jacob Banks & Louis The Child
diddy bop jacob banks & louis the child
05:46 Mary Wells
my guy mary wells
05:40 Prince
sexy m.f. prince
05:37 Jamie Cullum
wind cries mary jamie cullum
05:33 John Mayer
slow dancing in a burning room john mayer
05:29 Curtis Harding
i won't let you down curtis harding
05:25 A Taste Of Honey
boogie oogie oogie a taste of honey